Ο λόγος για το σχόλιο αυτό είναι η παρότρυνση της Amazon προς την FCC να απορρύψει το αίτημα της SpaceX για εκτόξευση δορυφόρων

Τη δυσαρέσκειά του με τις μηνύσεις εταιρειών του Jeff Bezos κατά της SpaceX εξέφρασε δημόσια ο Elon Musk, κάτι το οποίο ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα. Συγκεκριμένα στις αρχές του μήνα, η Blue Origin του Jeff Bezos μήνυσε την NASA γιατί έχασε ένα σημαντικό κρατικό συμβόλαιο στη SpaceX, όπου στόχος ήταν να μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι.

Τώρα η υπόθεση αφορά το Amazon και τη Starlink υπηρεσία της SpaceX, με το Amazon να παροτρύνει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών FCC να απορρύψει τη νέα αίτηση με τα σχέδια της SpaceX να εκτοξεύσει επιπλέον δορυφόρους για τη δορυφορική υπηρεσία της.

Απαντώντας σε ένα άρθρο σχετικά με το Amazon και τη Starlink, ο Musk είχε να πει τα παρακάτω:

image.png

Βέβαια η κίνηση του Amazon δεν είναι κάποια μήνυση, αλλά μια κίνηση αντίδρασης, καθώς η εταιρεία δεν προσπαθεί να αποτρέψει την εκτόξευση κάθε πυραύλου της SpaceX, αλλά απαιτεί η εταιρεία να κάνει τα σχέδιά της πιο ξεκάθαρα.

Η Starlink αποτελείται από περίπου 1740 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, που εξυπηρετούν περίπου 100,000 πελάτες. Η SpaceX ετοιμάζεται να διαθέσει 30,000 δορυφόρους δεύτερης γενιάς για να βελτιώσει την υπηρεσία της και έτσι, ενημέρωσε την FCC που ακριβώς θα είναι τοποθετημένοι. Το πρόβλημα του Amazon είναι πως η SpaceX ζητάει έγκριση για δύο εντελώς διαφορετικούς δορυφορικούς αστερισμούς.

"Η προσέγγιση της SpaceX για υποβολή νέας αίτησης για δύο διαφορετικούς δορυφορικούς αστερισμούς έρχεται σε αντίθεση τόσο με τους κανόνες της επιτροπής, όσο και με τη δημόσια πολιτική και καλούμε την επιτροπή να απορρίψει αυτήν την αίτηση" γράφει χαρακτηριστικά η Mariah Dodson Shuman της Kuiper Systems.

Η Shuman αναφέρει πως το να έχουν διαθέσιμους δύο διαφορετικούς αστερισμούς διπλασιάζει τον φόρτο των ανταγωνιστών, όπως και της Kuiper, η οποία δεν έχει εκτοξεύσει ακόμη δικούς της δορυφόρους. Όσοι θέλουν να επεκταθούν στον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να επανεξετάσουν τις παρεμβολές και τα διαστημικά συντρίμμια που θα προξενηθούν από δύο διαφορετικά συστήματα δορυφόρων.

Άποψη της Shuman είναι η SpaceX να επιλέξει ένα σύστημα και να παραμείνει με αυτό, ενώ το να εγκριθούν δύο διαφορετικά συστήματα θα είναι κακό παράδειγμα και θα επιτρέψει μελλοντικούς ανταγωνιστές να δοκιμάσουν διάφορα δορυφορικά συστήματα, αυξάνοντας τον φόρτο στον συγκεκριμένο χώρο. Κλείνοντας , είπε πως "η επιτροπή πρέπει να να επιβάλει τους κανόνες της, να απορρύψει το αίτημα της SpaceX και να το υποβάλλουν πάλι αφού επιλέξουν ένα σύστημα για τη 2η γενιά δορυφόρων τους".

  • Like 1