Σε μια συνέντευξή του για τη σειρά ντοκιμαντέρ Axios στο HBO, ο founder, CEO και CTO της SpaceX, Elon Musk δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα 70% να "μετακομίσει" στον πλανήτη Άρη.

Έχει υπάρξει πρόσφατα μία σειρά από ανακαλύψεις που το καθιστούν δυνατό, είπε. Και όπως έχει πει και παλαιότερα κατά πάσα πιθανότατα πρόκειται για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή – οπότε αναμένεται να «μετακομίσει εκεί». Ο Elon Musk απέρριψε την ιδέα ότι η μετακίνηση στον Άρη θα μπορούσε να αποτελέσει "μία έξοδο διαφυγής για τους πλούσιους" στη σημερινή του μορφή, λέγοντας ότι μια διαφήμιση για ένα ταξίδι στον Άρη σήμερα θα ήταν σαν "διαφήμιση του (Ernest) Shackleton για το ταξίδι στην Ανταρκτική", η οποία (αν και πιθανότατα όχι πραγματική) καθιστούσε σαφές πόσο επικίνδυνο ήταν το ταξίδι στον Νότιο Πόλο.

Ακόμα κι αν φτάσετε στον Άρη, θα περάσετε όλο το χρόνο σας να χτίζετε τη βάση και θα αγωνιστείτε για να επιβιώσετε σε αντίξοες συνθήκες, είπε ο Elon Musk. Και ενώ θα ήταν πιθανότατα δυνατή, η επιστροφή στη Γη δεν είναι εγγυημένη.

Ενδεχομένως θα έχει τους λόγους του για να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας του, οφείλεται στα σχέδια της εταιρείας του για το Starship και στο ευρύτερο όραμά του για τον Άρη, ενώ επιπλέον έχουν γίνει πολλές εργασίες και έρευνες πάνω στις εγκαταστάσεις, στα τρόφιμα και στις πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμη την «διαμονή» σε μία βάση στον Κόκκινο Πλανήτη για παρατεταμένες περιόδους.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν (ή ακόμα και να ανακαλυφθούν νέες τεχνολογίες), είναι ενδεχομένως περισσότερο θέμα χρόνου για να ταξιδέψουν άνθρωποι στον Άρη.  

Engadget

  • Like 5