Δεν είναι μόνο οι αστρονόμοι και διάφορες επιστημονικές ομάδες που διαφωνούν με το δορυφορικό πρόγραμμα Starlink της SpaceX.

Η Κίνα έκανε επίσημη καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη καθώς ο υπό κατασκευή διαστημικός σταθμός Tiangong κινδύνευσε για δεύτερη φορά φέτος να συγκρουστεί με δορυφόρους του συστήματος Starlink. Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, ο σταθμός έπρεπε να πραγματοποιήσει ελιγμούς αποφυγής την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα σύγκρουσης με το δορυφορικό σύμπλεγμα της SpaceX.

Οι ισχυρισμοί της Κίνας μάλιστα επιβεβαιώνονται από τις παρατηρήσεις του αστρονόμου Jonathan McDowell τόσο στην περίπτωση του πρώτου συμβάντος την 1η Ιουλίου όσο και για την περίπτωση του δεύτερου συμβάντος την 21η Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν στην καταγγελία τους ότι οι δορυφόροι του συστήματος Starlink της SpaceX δεν είναι πάντα προβλέψιμοι. Στην περίπτωση του δεύτερου περιστατικού τον Οκτώβριο, διαπιστώθηκε ότι τμήμα του συμπλέγματος Starlink είχε άστατη συμπεριφορά και κινούταν «διαρκώς» με τρόπο που καθιστούσε δύσκολη την πρόβλεψη της τροχιακής διαδρομής του.

Η Κίνα ζήτησε από την αρμόδια αρχή του ΟΗΕ να αναλάβει άμεσα δράση. Στην καταγγελία της, η χώρα ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υπενθυμίσει στα συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για το Εξωτερικό Διάστημα ότι είναι υπεύθυνα για περιστατικά πέρα από τη Γη, ακόμη και αν εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες.

Δεν είναι λίγα πάντως και τα περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν με υπεύθυνη την Κινεζική πλευρά. Το 2007, προχώρησε στη δοκιμή ενός αντιδορυφορικού πυραύλου που δημιούργησε χιλιάδες συντρίμμια που εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άλλα διαστημικά σκάφη ή δορυφόρους μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, η καταγγελία υποδηλώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του διαστήματος καθιστά τέτοια περιστατικά πιο συνηθισμένα – ιδιαίτερα όταν εταιρείες όπως οι SpaceX, Amazon (Project Kuiper) και άλλες εταιρείες έχουν λανσάρει ή σκοπεύουν να λανσάρουν υπηρεσίες δορυφορικού Internet που εξαρτώνται από τεράστιους δορυφορικούς αστερισμούς.

Ο Elon Musk, προτίμησε αυτή τη φορά να «απαντήσει» στην επίσημη καταγγελία της Κίνας μέσω μίας συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times και όχι μέσω του Twitter όπως συνηθίζει: «Υπάρχει χώρος για δεκάδες δισεκατομμύρια δορυφόρους (που μπορούν να βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη). Μερικές χιλιάδες δορυφόροι είναι τίποτα».

Να θυμίσουμε ότι η Συνθήκη για το Εξωτερικό Διάστημα (Outer Space Treaty‎), επίσημα γνωστή ως η Συνθήκη για τις Αρχές που Διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και Χρήση του Εξωτερικού Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων Ουράνιων Σωμάτων είναι μια πολυμερής συνθήκη που αποτελεί τη βάση του διεθνούς διαστημικού δικαίου. Διαπραγματεύθηκε και συντάχθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ξεκίνησε να επικυρώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση στις 27 Ιανουαρίου 1967, με έναρξη ισχύος στις 10 Οκτωβρίου 1967. Από τον Φεβρουάριο του 2021, 111 χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης - συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων χωρών που δραστηριοποιούνται στο διάστημα - και άλλες 23 την έχουν επικυρώσει.

  • Like 3
  • Sad 2