Η SpaceX παρουσίασε μία μικρότερη και ελαφρύτερη έκδοση του δορυφορικού πιάτου Starlink.

Το 2ης γενιάς δορυφορικό πιάτο Starlink της SpaceX έκανε το ντεμπούτο του στην ιστοσελίδα της εταιρείας την Τετάρτη το βράδυ, την ίδια ημέρα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το πράσινο φως στην SpaceX, εγκρίνοντας την αίτηση της, για την καλή λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι η SpaceX είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις αποστολές στους ανυπόμονους πελάτες της που θέλουν να δοκιμάσουν την δορυφορική υπηρεσία Internet. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία είχε πει ότι ετοιμαζόταν να ενισχύσει την παραγωγή των πιάτων και το νέο μοντέλο θα έκανε ντεμπούτο το Φθινόπωρο.

starlink_2.jpg

Σύμφωνα με την σελίδα υποστήριξης, το 2ης γενιάς δορυφορικό πιάτο Starlink έχει τετράγωνο σχεδιασμό που είναι ελαφρώς μικρότερος από το 1ης γενιάς αλλά και ελαφρύτερο καθώς πλέον ζυγίζει μόλις 4,2 κιλά σε σχέση με τα 7,3 κιλά του προκατόχου του.

starlink_3.jpg

Το νέο πιάτο επίσης διαθέτει έναν δρομολογητή 3x3 MU-MIMO, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσει δεδομένα ταυτόχρονα μέσω τριών bandwidth streams σε τρεις συσκευές χωρίς να προκληθεί δικτυακή συμφόρηση, όταν το παλαιότερο πιάτο υποστήριζε 2x2 MU-MIMO. Μία ακόμα σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το παρελθόν αφορά το modem Wi-Fi που τώρα είναι αδιάβροχο και μπορεί να λειτουργεί σε μεγάλες μεταβολές τις θερμοκρασίας, από τους -30°C στους 50°C.

starlink_4.jpg

Ο μοναδικός συμβιβασμός ή μειονέκτημα σε σχέση με το προηγούμενης γενιάς πιάτο είναι ότι η εταιρεία δεν συμπεριέλαβε στον εξοπλισμό του πιάτου την θύρα Ethernet που υπήρχε στο προηγούμενο μοντέλο, και ακολουθώντας λογική… Apple την προσφέρει μέσω ενός ξεχωριστού προσαρμογέα (adapter) που πωλείται ξεχωριστά στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας (σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να συνδέσει modem ή σύστημα mesh τρίτου κατασκευαστή είναι απολύτως απαραίτητη η αγορά του official Ethernet adapter). Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο power connector είναι απευθείας συνδεδεμένος στο modem της εταιρείας, η οποία λέει πως εργάζεται ενεργά πάνω στην ανάπτυξη του πρώτου της προϊόντος mesh.

Το κόστος του πιάτου παραμένει στα ίδια επίπεδα με του προηγούμενου, δηλαδή στα $499. Η μηνιαία συνδρομή για την δορυφορική υπηρεσία Internet της εταιρείας είναι $99.

  • Like 5