Η SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία από το διαστημικό κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, την περασμένη Τετάρτη (λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) τον πύραυλο Falcon 9 και την διαστημική κάψουλα Crew Dragon με επιβάτες τέσσερις απλούς πολίτες. Η αποστολή Inspiration4 είναι η πρώτη διαστημική τουριστική αποστολή της εξαιρετικά επιτυχημένης διαστημικής εταιρείας του Elon Musk.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της SpaceX, το πλήρωμα αποτελούσαν τέσσερις απλοί πολίτες και όχι επαγγελματίες αστροναύτες, σηματοδοτώντας την πρώτη διαστημική τουριστική αποστολή της. Ο βασικός «χορηγός» της αποστολής είναι ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman, o CEO της εταιρείας Shift4 Payments, ο οποίος επίλεξε να ταξιδέψουν μαζί του τρεις ακόμη άνθρωποι που δεν είχαν καμία απολύτως εμπειρία με τις διαστημικές πτήσεις.

Inspiration4-Crew-Dragon-0.jpg

Ο Jared Isaacman, ένας έμπειρος πιλότος αεροσκαφών, ανέλαβε διοικητής της αποστολής, ενώ η Hayley Arceneaux ανέλαβε χρέη του ιατρού της αποστολής. Η Hayley Arceneaux είναι βοηθός ιατρού στο St. Jude Children's Research Hospital και έχει βγει νικήτρια στην μάχη με τον καρκίνο στην παιδική της ηλικία. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Atlantic, ένας από τους στόχους της αποστολής ήταν να συγκεντρωθούν $200 εκατομμύρια για το νοσοκομείο και ο Jared Isaacman ήθελε στην αποστολή έναν από τους υπαλλήλους του. H Sian Proctor, καθηγήτρια Γεωεπιστημών και πρώην φιναλίστ του προγράμματος αστροναυτών της NASA, θα αναλάμβανε τον ρόλο του πιλότου της αποστολής ενώ ο Chris Sembroski, μηχανικός δεδομένων και βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ υπηρετεί ως ειδικός αποστολής. H Sian Proctor κέρδισε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Jared Isaacman ενώ ο Chris Sembroski πήρε τη θέση ενός φίλου του που κέρδισε την κλήρωση για μία θέση στην αποστολή.

Inspiration4-Crew-Dragon-1.jpg

Η τετραμελής ομάδα εκπαιδεύτηκε για έξι μήνες και ολοκλήρωσε μία πλήρης αποστολή-πρόβα πριν την εκτόξευση. Οι τέσσερις τους, θα περάσουν τρεις ημέρες στο διάστημα και σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Η ομάδα θα προχωρήσει επίσης στην διεξαγωγή μίας επιστημονικής έρευνας που αποσκοπεί στη συλλογή δεδομένων για τις επιπτώσεις των μακροχρόνιων διαστημικών πτήσεων στο ανθρώπινο σώμα.

Η αποστολή εκτοξεύθηκε με επιτυχία και περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η κάψουλα Crew Dragon «αποκολλήθηκε» από τον πύραυλο Falcon 9 συνεχίζοντας για το τριήμερο διαστημικό της ταξίδι μαζί με το πλήρωμα, λίγο μακρύτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (στα 575 χιλιόμετρα). Καθημερινά, θα κάνουν περίπου 15 περιστροφές γύρω από τη Γη. Η κάψουλα θα ξεκινήσει την κάθοδο της τρεις ημέρες μετά την εκτόξευση και με την βοήθεια τεράστιων αλεξίπτωτων, θα προσθαλασσωθεί στα ανοικτά της Φλόριντα.  

 

  • Like 2