Ένα νέο επίπεδο συνδρομής για την δορυφορική υπηρεσία Internet ανακοίνωσε πρόσφατα η SpaceX καθώς περιλαμβάνει την υψηλότερη δυνατή απόδοση.

Με την ονομασία «Starlink Premium», προσφέρει ταχύτητες μεταξύ 150 και 500 Mbps με 20 έως 40 ms (milliseconds) υστέρησης. Τα παραπάνω νούμερα είναι αρκετά «ανεβασμένα» σε σχέση με την ταχύτητα από 50 έως 250 Mbps που προσέφερε (με όμοια υστέρηση) παλαιότερα. Η ταχύτητες upload είναι επίσης ανεβασμένες, από τα 10 έως 20 Mbps για το απλό πακέτο στα 20 με 40 Mbps στην premium συνδρομή. Όμως για αυτή την διπλάσια περίπου αύξηση στην ταχύτητα, οι πελάτες της εταιρείας θα πρέπει να πληρώνουν πενταπλάσιο αντίτιμο.

32388fb0-8415-11ec-bf3f-baf33f767397.webp

Την ώρα λοιπόν που το απλό συνδρομητικό πακέτο στοιχίζει $99 τον μήνα, για την συνδρομή Starlink Premium θα πρέπει να καταβάλουν $500 σε μηνιαία βάση. Επίσης, οι πελάτες της εταιρείας που θα επιλέξουν το ακριβό συνδρομητικό πακέτο θα πρέπει να πληρώσουν $2.500 για την κεραία και το υπόλοιπο hardware όταν για το βασικό πακέτο το κόστος είναι $499. Χώρια ότι θα πρέπει να δώσουν προκαταβολή $500 για να «κλείσουν» ένα πιάτο Premium.

Σύμφωνα με την SpaceX, η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί καλύτερα σε «ακραίες καιρικές συνθήκες» και οι πελάτες που θα την επιλέξουν θα έχουν προτεραιότητα στην υποστήριξη 24/7. Σε ορισμένες απομακρυσμένες τοποθεσίες, η συνδρομή Premium ενδέχεται να είναι και η μοναδική διαθέσιμη επιλογή για Internet υψηλής ταχύτητας, ειδικά σε μέρη που είναι απολύτως απαραίτητη μία τέτοια υπηρεσία «weatherproofing». 

Η SpaceX ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία Starlink θα έβγαινε από τη φάση beta τον περασμένο Οκτώβριο και πρόσφατα παρουσίασε ένα νέο ορθογώνιο δορυφορικό πιάτο που είναι πολύ μικρότερο και λεπτότερο από το πρώτο μοντέλο της εταιρείας. Το νέο δορυφορικό πιάτο Premium είναι προφανώς μεγαλύτερο από το τελευταίο που παρουσίασε καθώς υποτίθεται ότι «βοηθά στο να διασφαλιστεί το bandwidth για κρίσιμες λειτουργίες ακόμα και τις περιόδους αιχμής ή όταν παρατηρείται συμφόρηση στο δίκτυο. 

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει πάνω από 2.000 δορυφόρους Starlink από τα μέσα Ιανουαρίου ενώ ήδη περισσότεροι από 1.500 βρίσκονται σε υπηρεσία. Το τρέχον σύστημα είναι εξουσιοδοτημένο για να αναπτύξει σε τροχιά έως και 4.408 δορυφόρους, δηλαδή περίπου τριπλάσιους σε αριθμό από αυτούς που λειτουργούν σήμερα. Οι παραγγελίες για τη συνδρομή «Premium» είναι πλέον ανοιχτές στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και οι «παραδόσεις» αναμένεται να ξεκινήσουν το 2Ο τρίμηνο του 2022. Στην Ελλάδα το λανσάρισμα της υπηρεσίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στη χρονιά.

  • Like 4