Για πρώτη φορά η εταιρία του Elon Musk, κατάφερε να πιάσει και τα δύο κομμάτια που αποτελούν το προστατευτικό κάλυμμα του πυράυλου.

Η SpaceX για πρώτη φορά κατάφερε να πιάσει και τα δύο κομμάτια του φέρινγκ, τα οποία χρησιμοποιούνται στους πυραύλους Falcon 9. Το φέρινγκ πρόκειται για ένα προστατευτικό κάλυμμα αποτελούμενο από δύο κομμάτια, το οποίο περιβάλλει το χώρο φόρτωσης του οχήματος εκτόξευσης καθώς ανεβαίνει μέσω της ατμόσφαιρας προς το διάστημα. Η SpaceX προσπάθησε να ανακτήσει το φέρινγκ χρησιμοποιώντας δύο πλοία εξοπλισμένα με ειδικά δίχτυα που έχουν σχεδιαστεί να πιάσουν τα κομμάτια καθώς πέφτουν, αλλά είναι η πρώτη φορά που η εταιρία κατάφερε να πιάσει και τα δύο.

Η αμερικανική εταιρία προσπαθεί να μειώσει το κόστος των εκτοξεύσεων επαναχρησιμοποιώντας κομμάτια από προηγούμενες αποστολές. Μάλιστα, γι’ αυτό έχει σχεδιάσει έναν τρόπο ώστε να προσγειώνει τους προωθητήρες των πυραύλων στη Γη, μετά την εκτόξευση του πυραύλου. Η SpaceX έως σήμερα έχει προσγειώσει στο σύνολο 57 προωθητήρες και πρόκειται για μία αρκετά αξιόπιστη τεχνολογία για την ώρα. Αντιθέτως, οι προσπάθειες ανάκτησης του φέρινγκ δεν ήταν τόσο επιτυχημένες μέχρις στιγμής.

Ενώ η εταιρία έχει ανακτήσει σχεδόν τα μισά φέρινγκ από τον ωκεανό, και μάλιστα τα επαναχρησιμοποίησε, είχε πιάσει πολύ λίγα χρησιμοποιώντας τα πλοία με τα δίχτυα. Μάλιστα, το ένα το είχε ανακτήσει τον Ιούνιο και το άλλο τον περασμένο Ιανουάριο. Η SpaceX εκτιμά πως μπορεί να εξοικονομήσει έως και 6 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση ανακτώντας και επαναχρησιμοποιώντας τα κομμάτια του φέρινγκ. Η ανάκτησή τους χρησιμοποιώντας τα δίχτυα έπειτα από μία ελεγχόμενη προσγείωση, εξοικονομεί πολύ χρόνο, προσπάθεια, κόστος και κίνδυνο για το προσωπικό, καθιστώντας έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο για να τα επαναχρησιμοποιήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα πλοία είναι ικανά να πιάσουν με αξιοπιστία τα φερινγκς καθώς κατεβαίνουν.

Τα φέρινγκς δεν έχουν κάποιο προωθητικό σύστημα, όπως οι προωθητήρες του Falcon 9, αντιθέτως επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τα πλοία ώστε αυτά να τοποθετηθούν σωστά για να προβλέψουν την πτώση τους, καθώς αυτή δεν μπορεί να προγραμματιστεί. Υπάρχει όμως ακόμη ένας μεγάλος λόγος που ο Musk ποντάρει στην επιτυχία αυτού του συστήματος.

Ο CEO της SpaceX είχε πει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής αυτών των πλοίων ώστε να ανακτούν και τις κάψουλες των αστροναυτών Crew Dragon, καθώς αυτές επιστρέφουν στη Γη. Έτσι θα μειώνονταν ο κίνδυνος για τους αστροναύτες αλλά και τα πληρώματα αποκατάστασης που για την ώρα πρέπει να παραλαμβάνουν τις κάψουλες μέσα από τον Ωκεανό.

  • Like 3
  • Thanks 1