Έπειτα και την τελευταία εκτόξευση, το Starlink έχει πλέον πάνω από 500 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, για πρόσβαση στο Internet.

Η SpaceX θέλει να φέρει το πραγματικό Internet του αύριο, αναβαθμίζοντας το δίκτυο Starlink με επιπλέον δορυφόρους. Μάλιστα, έπειτα και τις τελευταίες προσθήκες δορυφόρων, η αμερικανική εταιρία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους beta testers. Η εκτόξευση της 13ης Ιουνίου έβαλε σε λειτουργία 58 νέους Starlink δορυφόρους στο διάστημα με το σύνολο πλέον να ανεβαίνει στους 540.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX, Elon Musk, η εταιρία χρειάζεται περίπου 400 Starlink δορυφόρους για να παρέχει μία «μικρή» κάλυψη και 800 δορυφόρους για μία «μέτρια» κάλυψη. Το πρώτο ολοκληρωμένο μεγάλο δίκτυο Starlink, θα έχει μελλοντικά στο σύνολό του περίπου 12.000 δορυφόρους με τη SpaceX να έχει ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) για την εκτόξευση ακόμη 30.000 Starlink δορυφόρων.

Ωστόσο, με 540 ενεργούς δορυφόρους, η SpaceX θέλει beta testers οι οποίοι θα δοκιμάσουν το δίκτυο. Στο επίσημο site του Starlink, μπορεί κάποιος να συμπληρώσει το email, τον ταχυδρομικό κώδικα και τη χώρα στην οποία βρίσκεται ώστε να λαμβάνει τα τελευταία νέα ενώ ίσως πάρει μέρος μελλοντικά σε μία δοκιμαστική περίοδο του δικτύου.

Το email επιβεβαίωσης που λαμβάνει ο χρήστης μετά την εγγραφή αναφέρει:

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για το Starlink!

Το Starlink έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ευρυζωνικό Internet υψηλής ταχύτητας σε τοποθεσίες όπου η πρόσβαση ήταν αναξιόπιστη, ακριβή ή εντελώς μη διαθέσιμη. Η ιδιωτική δοκιμή beta αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτό το καλοκαίρι, ακολουθούμενη από δημόσια δοκιμή beta, ξεκινώντας με υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Εάν μας παρείχατε τον ταχυδρομικό σας κώδικα, θα ειδοποιηθείτε μέσω email εάν γίνουν διαθέσιμες ευκαιρίες δοκιμών beta στην περιοχή σας. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας ενημερώσεις σχετικά με τη γενική διαθεσιμότητα υπηρεσιών και τις επερχόμενες αναβαθμίσεις του Starlink.

Με την εκκίνηση της beta προς το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου, ίσως υπάρχουν περίπου 800 δορυφόροι έτοιμοι να δώσουν ευρυζωνική πρόσβαση Internet σε Αμερικανούς που ζουν στις βόρειες πολιτείες. Βέβαια για την ώρα δεν είναι γνωστό ποιες περιοχές θα καλύπτονται στις πρώτες δοκιμές.

image.png.eec173343b3720f7853b4337be7a3a48.png

Αν κάποιος χρήστης γίνει δεκτός στη δοκιμή, θα λάβει ένα ειδικό τερματικό με μία κεραία η οποία έχει διάμετρο 0.48m. Ο Musk περιγράφει αυτές τις κεραίες σαν ένα μικρό UFO με ένα ραβδί. Οι κεραίες του τερματικού θα προσαρμόζουν αυτόματα την κατεύθυνσή τους ώστε ο χρήστης να έχει πάντα την καλύτερη δυνατή δορυφορική κάλυψη.

Σύμφωνα με τη SpaceX, το Starlink θα προσφέρει ταχύτητες έως και 1 gigabit το δευτερόλεπτο με την καθυστέρηση της επικοινωνίας μεταξύ των δορυφόρων να περιορίζεται μόλις 25 με 35 χιλιοστά του δευτερόλεπτου. Συγκριτικά, ένας παλιός δορυφόρος Internet, ο HughesNet, παρέχει ταχύτητες download έως και 25Mbps  και upload έως 3Mbps. Η SpaceX δεν έχει ακόμη δώσει πληροφορίες σχετικά με τις ταχύτητες upload, αλλά η καλύτερη εκτίμηση είναι ότι θα είναι σημαντικά πιο αργή από το 1Gbps.

Με μόλις 25ms latency, το Starlink θα είναι κατάλληλο ακόμη και για βιντεοδιασκέψεις ή online gaming. Πρόσφατα, ο Elon Musk είχε κάνει λόγο για 20ms ενώ ανέφερε ότι είναι σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζει online gaming σε πραγματικό χρόνο. Δήλωσε μάλιστα πως η δεύτερη έκδοση του Starlink, η οποία θα βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο, θα μπορούσε να φέρει έως και 8ms latency.

Αν όλα πάνε καλά με την beta έκδοση, ο Musk είπε ότι το Starlink θα κοστίζει 80$ το μήνα. Ωστόσο, δεν θα είναι παντού διαθέσιμο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα λάβουν πρώτα την υπηρεσία, προτού αυτή γίνει παγκόσμια διαθέσιμη έως και το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, χρήστες που ήδη έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Internet έως και 100Mbps, μάλλον δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις του Starlink. Όπως έγραψε η SpaceX, ο στόχος του Starlink είναι να προσφέρει ευρυζωνικό Internet υψηλής ταχύτητας σε τοποθεσίες που δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση.

  • Like 6