Με μία εντυπωσιακή –αλλά και προγραμματισμένη- έκρηξη του πυραυλικού φορέα Falcon 9 ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δοκιμή του συστήματος επείγουσας διαφυγής του διαστημικού σκάφους Crew Dragon της SpaceX στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Crew Program της NASA.

Μετά την επιτυχημένη αυτή δοκιμή (launch escape test), η SpaceX βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην εκπλήρωση του στόχου της, που δεν είναι άλλος από τις επανδρωμένες αποστολές και τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επιτυχία αυτής της τελικής ουσιαστικά δοκιμής, ανοίγει τον δρόμο για τις επανδρωμένες αποστολές της εταιρείας, με την πρώτη, σύμφωνα με τον CEO της Space X, Elon Musk, να αναμένεται το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ένας πύραυλος Falcon 9 που μετέφερε την διαστημική κάψουλα Crew Dragon εκτοξεύτηκε από την βάση εκτόξευσης Launch Complex 39A, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 19 του μηνός, στις 07:30 τοπική ώρα, μία μέρα μετά την αναβολή της εκτόξευσης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Space X είχαν ένα μικρό χρονικό παράθυρο ορισμένων μόνο λεπτών για να προχωρήσουν στην εκτόξευση. Περίπου 84 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, το διαστημικό σκάφος Crew Dragon πυροδότησε τους οκτώ προωθητήρες SuperDraco για να αποχωριστεί και να απομακρυνθεί από τον πύραυλο, κάτι που θα αποδειχτεί ενδεχομένως σωτήριο για το πλήρωμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την διάρκεια της πτήσης.

Δέκα δευτερόλεπτα περίπου μετά τον αποχωρισμό, ο πύραυλος Falcon 9 καταστράφηκε με μία εντυπωσιακή έκρηξη, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί από την εταιρεία.

Εκείνη την ώρα, το διαστημικό σκάφος που είχε περίπου απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου από τον πύραυλο, με την χρήση των προωθητήρων του επανατοποθετήθηκε σε σωστή θέση και τροχιά, απελευθέρωσε τη δεξαμενή καυσίμου και στη συνέχεια άνοιξε τα αλεξίπτωτα του πριν πέσει στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση και σε απόσταση 32 περίπου χιλιομέτρων από την στεριά. Λίγο αργότερα, η SpaceX προχώρησε στην περισυλλογή του όπως και στην περισυλλογή των συντριμμιών του Falcon 9.  

 Αν και για την αναλυτική αξιολόγηση των δεδομένων θα χρειαστούν πιθανότατα εβδομάδες, τόσο η SpaceX όσο και η NASA δήλωσαν ικανοποιημένες και πως η δοκιμή φάνηκε να έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν. «Συνολικά, από όσα μπορούμε να πούμε μέχρι στιγμής, έχουμε μία εικόνα τέλειας δοκιμής. Πήγε όσο καλά αναμενόταν» δήλωσε ο Elon Musk. Ο Jim Bridenstine, επικεφαλής της NASA χαρακτήρισε την δοκιμή εξαιρετικά επιτυχημένη και ορόσημο και δήλωσε ότι σύντομα «η αποστολή Αμερικανών αστροναυτών χρησιμοποιώντας Αμερικανικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονται από Αμερικανικό έδαφος θα γίνει πραγματικότητα».  

Engadget | Engadget

  • Like 2