Μια μια δήλωση προς το TechCrunch, η Apple έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη μειωμένη απόδοση ορισμένων iPhone με παλιές μπαταρίες. Πρακτικά δεν δήλωσε κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη αλλά έδωσε και μια νέα πληροφορία: πως σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή τη λειτουργία σε περισσότερα μοντέλα!

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας προγραμματιστής από την Geekbench, o John Poole, μοιράστηκε λεπτομερή αποτελέσματα από τις μετρήσεις σε συσκευές iphone 6s και 7, αναλύοντας τη σχέση μεταξύ της απόδοσης και την ηλικία των μπαταριών. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι πως μετά από μια αναβάθμιση στο λειτουργικό, ορισμένες συσκευές άρχιζαν να παρουσιάζουν μειωμένες επιδόσεις όταν η ηλικία/κατάσταση της μπαταρίας δεν βρισκόταν στη μέγιστη απόδοση.

 

Στο νεότερο άρθρο του, ο Matthew Panzarino από το TechCrunch μοιράζεται τη δήλωση από την Apple αφού πρώτα κάνει κάποιες προσωπικές σκέψεις, περιγράφοντας γιατί η Apple δεν μπορεί να αναγκάζει τους πελάτες της να αγοράζουν νέες συσκευές κάνοντας τις παλιές να «τρέχουν» πιο αργά. Πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια ανόητη κίνηση και θα οδηγούσε την Apple σε σοβαρά μπλεξίματα με το νόμο, κάτι που καμία εταιρεία δεν θα ήθελε (πόσο μάλλον η Apple). Αυτό που προσπάθησε να κάνει η Apple με την παρέμβαση στο λειτουργικό, ήταν να εξομαλύνει τις απότομες διακυμάνσεις στην κατανάλωση ενέργειας, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε συσκευές με παλιές μπαταρίες.

 

Στη δήλωσή της η Apple αναφέρει πως στόχος της είναι να προσφέρει στους πελάτες της την καλύτερη εμπειρία η οποία συνδυάζει τη συνολική απόδοση των συσκευών και την παράταση της «ζωής» τους. Σημειώνει επίσης πως οι μπαταρίες ιοντων λιθίου καθίστανται λιγότερο ικανές όταν βρίσκονται σε κρύο περιβάλλον, όταν έχουν χαμηλή φόρτιση ή με την πάροδο του χρόνου καθώς φθείρονται. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν την απενεργοποίηση της συσκευής ώστε να προστατευθούν τα ηλεκτρονικά της. Για αυτό το λόγο την προηγούμενη χρονιά ενσωματώθηκε στο iOS ένα χαρακτηριστικό το οποίο εξομαλύνει τις απότομες διακυμάνσεις στην κατανάλωση (και κατά συνέπεια στις επιδόσεις), ώστε να αποτρέπονται οι ξαφνικές απενεργοποιήσεις σε συσκευές iphone 6, 6s & SE. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως ενεργοποιείται μόνο όταν αυτό απαιτείται. Τέλος, το νέο στοιχείο στη δήλωση αυτή, είναι το γεγονός πως αναφέρει πως η Apple σχεδιάζει να επεκτείνει αυτό το χαρακτηριστικό σε περισσότερες συσκευές στο μέλλον.

 

Στο άρθρο του ο Panzarino σημειώνει επίσης πως τα διάφορα benchmark tests προκαλούν από μόνα τους σημαντικές απότομες διακυμάνσεις στην απόδοση των συσκευών αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την Apple και σχετίζεται με τη χημεία των μπαταριών. Πιστεύει επίσης πως αν η Apple φρόντιζε να δίνει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με τη συμπεριφορά των συσκευών τους όταν υπάρχουν θέματα με την μπαταρία, η όλη ιστορία δεν θα είχε πάρει τόση μεγάλη έκταση. Τονίζει όμως πως ταυτόχρονα αν δώσεις στους χρήστες παραπάνω πληροφορίες από αυτές που χρειάζεται, μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα μιας και πολλοί μπορεί να τρέξουν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ή τα τηλέφωνά τους χωρίς να υπάρχει λόγος!

 

Θα πρέπει λοιπόν η Apple να εξετάσει το πότε θα πρέπει να ενημερώνονται οι χρήστες πως ο σχετικός αλγόριθμος που εξομαλύνει τις επιδόσεις των συσκευών τους ενεργοποιείται εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης των μπαταριών τους. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες που παρατηρούν μείωση στις επιδόσεις των συσκευών τους, θα γνωρίζουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

 

Μια τέτοια ενημέρωση βέβαια, θα οδηγήσει σε νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά των χρηστών σχετικά με την αντικατάσταση των μπαταριών και το κόστος που απαιτείται για αυτό και σε σχόλια τύπου «η Apple επιδιώκει να κερδίσει έξτρα χρήματα από την αντικατάσταση». Αυτές οι αντιδράσεις όμως δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ μιας και είναι …στη φύση του ανθρώπου! B)

 

Link.png Site: 9to5mac