Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την σχέση της Apple με την Ιρλανδική κυβέρνηση και τα προνόμια, την κρατική βοήθεια και τις φορολογικές διευκολύνσεις που απολαμβάνει η Αμερικάνικη εταιρεία για σχεδόν δύο δεκαετίες σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple οφείλει να καταβάλει έως και €13 δισεκατομμύρια για διαφυγόντες φόρους, εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος που είχε δημιουργήσει η Ιρλανδία για την Αμερικάνικη εταιρεία και την παράνομη κρατική ενίσχυση και βοήθεια που απολαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια (ο φορολογικός συντελεστής για παράδειγμα είχε μειωθεί στο 0,005% από το... 12,5%).

 

Η Αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε ότι η Apple δεν πλήρωνε παρά ελάχιστα χρήματα σε φόρους (είχε δημιουργήσει μία περίτεχνη εταιρική δομή για να αποφεύγει να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούσαν καταγράφοντας για παράδειγμα όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη σε μία έδρα στην Ιρλανδία που υπήρχε μόνο στα χαρτιά και η οποία δεν είχε υπαλλήλους, ούτε γραφεία) ενώ παράλληλα απολάμβανε τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων της σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, η Margrethe Vestager δήλωσε ότι η Apple πλήρωνε με φορολογικό συντελεστή 0,005% -περίπου €500 για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη) την ώρα που ο φορολογικός συντελεστής στην Ιρλανδία είναι 12,5%.

Η Apple θα προσφύγει στην δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα προκαλέσει “μεγάλη ζημιά στις επενδύσεις και στην δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”.

Η απόφαση έρχεται μετά από τρία χρόνια έρευνας πάνω στις φορολογικές υποθέσεις του Αμερικάνικου κολοσσού στην Ιρλανδία, όπου η εταιρεία στεγάζει τα διεθνή κεντρικά γραφεία της από την δεκαετία του 80.

Link.png Site: MacRumors