Η Apple διέθεσε ένα νέο update για το λειτουργικό σύστημα Mac OS X 10.6 (Snow Leopard), στο οποίο υπάρχει μια μάλλον απροσδόκητη αναφορά σχετικά με το μέλλον της Java στο χώρο των Mac. Η εταιρεία αναφέρει επί λέξει στις σημειώσεις του update ότι "το runtime της Apple δε θα συντηρείται όπως πριν και μπορεί να αφαιρεθεί τελείως από τις επόμενες εκδόσεις του Mac OS X".

 

Έτσι, μετά το Flash της Adobe, η Apple φαίνεται να βρήκε ένα νέο μισητό προϊόν στο πρόσωπο της Java. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στις σημειώσεις για τους developers που υπάρχουν στο επερχόμενο Mac App Store υπογραμμίζεται ότι "εφαρμογές που χρησιμοποιούν απαξιωμένες ή προαιρετικές τεχνολογίες (π.χ. Java, Rosetta) θα απορρίπτονται".

 

Η συγκεκριμένη επιλογή της Apple δεν είναι βέβαια τυχαία. Είναι γνωστό ότι ο Steve Jobs προτιμά τις native εφαρμογές για τις συσκευές τις εταιρείας του. Η Java, όπως και το Flash, είναι cross-platform και συνεπώς η ποιότητα των εφαρμογών είναι απαράδεκτη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ποιοτικά πρότυπα που θέτει η Apple. Είναι προφανές ότι η Apple επιμένει στην τακτική του απομονωτισμού και μένει να δούμε αν αυτό θα της βγει σε καλό.

 

Link.png Site: e-pcmag.gr

Link.png Site: CNET