Το 2019 ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, Jony Ive, αποχώρησε από την εταιρεία όμως συνέχισε να εργάζεται γι’αυτή ως σύμβουλος μέσω της εταιρείας σχεδιασμού LoveFrom που ίδρυσε. Όμως όπως αναφέρουν οι New York Times, η συνεργασία μεταξύ της Apple και του Ive έχει πλέον λήξει.

Η Apple και ο Ive συμφώνησαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους, μια σχέση που ξεπερνά τα 30 έτη. Ο Ive ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα της Apple, σχεδιάζοντας το iPhone, το Apple Watch, τα Mac, τα καταστήματα λιανικής πώλησης της Apple και πολλά άλλα. Ο Ive ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Apple τον Ιούνιο του 2019, με στόχο να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία σχεδιασμού. Εκείνη την εποχή, ο Ive δήλωσε ότι η Apple θα είναι ένας από τους κύριους πελάτες του, με τον Ive να συνεχίζει να ασχολείται με το σχεδιασμό. Έκτοτε, έχει εργαστεί στον iMac 24 ιντσών και σε άλλα προϊόντα, ενώ φήμες τον φέρνουν να έχει παράσχει καθοδήγηση για το σχεδιασμό του αυτοκινήτου Apple Car.

Όταν ο Ive έφυγε από την Apple, η Apple υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο μαζί του που αποτιμάται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους, η Apple ήταν ο κύριος πελάτης της LoveFrom, αλλά η συμφωνία περιόριζε τον Ive από το να εργάζεται σε projects που η Apple θεωρούσε ανταγωνιστικά.

Τα δύο μέρη επρόκειτο να ανανεώσουν το συμβόλαιο, αλλά τελικώς αποφάσισαν να μην το κάνουν. Στελέχη της Apple φέρονται να αμφισβήτησαν το πόσο πλήρωνε η Apple τον Ive, ενώ λέγεται ότι ήταν απογοητευμένοι που οι σχεδιαστές της Apple έφευγαν για την LoveFrom. Ο Ive, εν τω μεταξύ, προτιμούσε την ελευθερία να επιλέγει τους δικούς του πελάτες χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει την κατάσταση με την Apple.

Παλιότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ive αποχώρησε από την Apple επειδή απογοητεύτηκε μετά το λανσάρισμα του Apple Watch, αισθανόμενος δυσαρεστημένος καθώς η Apple επικεντρωνόταν λιγότερο στο σχεδιασμό και περισσότερο στις λειτουργίες. Ο Ive φέρεται να αισθάνθηκε ότι ο Cook είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, και φέρεται να ήταν απογοητευμένος που το διοικητικό συμβούλιο της Apple είχε στελεχωθεί από διευθυντές με υπόβαθρο στα οικονομικά και τις επιχειρήσεις και όχι στην τεχνολογία.

Μετά την αποχώρηση του Ive, ο Jeff Williams επιβλέπει τις ομάδες σχεδιασμού της Apple και θα συνεχίσει να το κάνει. Ο βιομηχανικός σχεδιασμός συνεχίζει να διευθύνεται από τον Evans Hankey και ο σχεδιασμός λογισμικού από τον Alan Dye. Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple, Greg Joswiak, λέγεται επίσης ότι θα έχει κεντρικό ρόλο στις επιλογές σχεδιασμού των προϊόντων.

  • Like 1
  • Sad 1