Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επικαλέστηκε η Apple, όμως το δικαστήριο της Florida είχε αντίθετη άποψη, ενώ η υπόθεση απέχει από το οριστικό της κλείσιμο.

Μια σημαντική νίκη σημείωσε η Corellium ενάντια στην Apple, καθώς το δικαστήριο της Florida έκρινε πως η startup δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα της Apple.

Η Corellium προσφέρει virtual συσκευές iOS μέσω browser ή δική της πλατφόρμας, με σκοπό προγραμματιστές και ερευνητές να ιχνηλατούν ευκολότερα προβλήματα στο λογισμικό δίχως να έχουν απαραίτητα μια πραγματική συσκευή στα χέρια τους.

Αυτό, ισχυρίστηκε η Apple, ήταν απόρροια παράνομης πλήρους αντιγραφής του λογισμικού της -από τον κώδικα έως και τα γραφικά- η οποία παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματά της κι έτσι το καλοκαίρι του 2019, κατέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με το ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Corellium δήλωσε πως η κίνησή της στην ουσία βοηθά την Apple, καθώς κάνει εύκολη τη ζωή όσων ασχολούνται με την ασφάλεια του λογισμικού της και τον εντοπισμό προβλημάτων. Μάλιστα, η Apple κατηγόρησε την Corellium πως, χάρη στα εργαλεία της, το jailbreaking των συσκευών της γίνεται εύκολο και πως ουσιαστικά η Corellium συμβάλλει σε αυτό.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η CEO της Corellium, Amanda Gorton, είχε δηλώσει πως η Apple χρησιμοποιεί την αγωγή κατά της εταιρείας της με σκοπό να δημιουργήσει δεδικασμένο και να κάνει ευκολότερη τη μάχη της κατά των όσων χρησιμοποιούν jailbreak - ακόμη και προγραμματιστών ή ερευνητών που το χρησιμοποιούν αποκλειστικά με σκοπό να βοηθήσουν χρήστες ή την ίδια την Apple, μιας και κατά την Gorton, πολλές επίσημες πλέον λειτουργίες του iOS (όπως dark mode) ξεκίνησαν από jailbreaks.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η χρήση του λογισμικού που κάνει η Corellium είναι θεμιτή και εντός των δικαιωμάτων της καθώς παρείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Παρόλα αυτά, εκκρεμεί η απόφαση σχετικά με μια ακόμη κατηγορία, πως η Corellium παραβίασε τα μέτρα ασφαλείας της Apple για να κατασκευάσει το λογισμικό της.

Νωρίτερα μέσα στο 2020, η Apple λανσάρισε το Security Device Research Program, μέσω του οποίου πρακτικά θέλει να αντικαταστήσει την Corellium, παρέχοντας λιγότερο κλειστές συσκευές (σε σχέση με του εμπορίου) σε εγγεγραμμένους ερευνητές με σκοπό να εντοπίσουν προβλήματα λογισμικού.

  • Thanks 3