Το περασμένο έτος, η Apple παρουσίασε τη Swift, μια νέα γλώσσα προγραμματισμού που στοχεύει να καταστήσει ευκολότερη τη δημιουργία εφαρμογών για iOS και OS X. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Swift γίνεται γλώσσα ανοιχτού κώδικα.

Συγκεκριμένα, γίνεται διαθέσιμη στο Swift.org και στο GitHub. Οι developers θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Swift και να την κάνουν διαθέσιμη και σε νέες πλατφόρμες. Μάλιστα η Apple κάνει διαθέσιμη και μια έκδοση της Swift για Linux.

 

Θεωρητικά, η ίδια η Apple δεν θα προβεί σε κυκλοφορία έκδοσης της Swift για άλλες πλατφόρμες. Το γεγονός όμως ότι διαθέτει ανοιχτό κώδικα, δίνει την ευκαιρία σε άλλους developers να την φέρουν στα Windows και το Android. Άλλωστε, η Apple έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η Swift να είναι μια από τις βασικές γλώσσες προγραμματισμού για τα επόμενα 20 χρόνια.

 

Πρόκειται για μια νέα τακτική της Apple εφόσον έχει ήδη κάνει open source το ResearchKit και το WebKit, τη μηχανή στην οποία βασίζεται ο Safari. Φυσικά, η Apple εξακολουθεί να ελέγχει την ανάπτυξη της Swift. Οι developers μπορούν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση που ακολουθεί ήδη η γλώσσα προγραμματισμού, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας της και σε αυτά που μπορεί να προσφέρει.

 

Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τη Swift, δεν θα μπορούν να ενσωματώσουν τις εφαρμογές τους στο App Store το ίδιο απλά. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληρώσουν αμοιβή στην Apple και να χρησιμοποιήσουν την επίσημη έκδοση της Swift, η οποία θα συνυπάρχει με την έκδοση ανοιχτού κώδικα και θα ενσωματώνει τις νέες λειτουργίες καθώς γίνονται πιο σταθερές.

 

Στο Swift.org θα υπάρχει σύστημα εντοπισμού bugs, ένα blog μηχανικών και λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιπλέον θα διαθέτει οδηγίες εκμάθησης του τρόπου χρήσης της Swift. Όσον αφορά τους developers, το Yahoo Weather, το LinkedIn και η εφαρμογή Clear έχουν ήδη υιοθετήσει τη νέα γλώσσα προγραμματισμού.

 

Να σημειωθεί ότι η Swift μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη εφαρμογών για το tvOS και το watchOS. Η εν λόγω ευελιξία λοιπόν, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της Apple, παρέχουν στη Swift τις προϋποθέσεις για να καθιερωθεί.

 

Link.png Site: TheVerge