Το SoC της Apple, που βασίζεται σε τεχνολογία ARM, θα κάνει ντεμπούτο στους νέους φορητούς υπολογιστές της εταιρείας, όπως και το Mac Mini.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης "One More Thing" από την Apple, αποκαλύφθηκε το νέο τσιπ M1, βασισμένο σε ARM, το οποίο θα δώσει τη δύναμή του στα νέα MacBook και Mac Mini.

Είναι φτιαγμένο στα 5nm, όπως και το A14 που βρίσκεται στα νεότερα iPhone, και εστιάζει στην εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να επεκτείνει τη διάρκεια μπαταρίας (στα φορητά μοντέλα) και την κατανάλωση (στο mac Mini). Διαθέτει οκταπύρηνο CPU, (έως και) οκταπύρηνο GPU, USB 4 controller και 16πύρηνο Neural Engine - η Apple υπόσχεται ταχύτητα και δύναμη, είτε πρόκειται για γραφικά παιχνιδιών ή προγράμματα CAD, δίχως να θυσιάζεται η κατανάλωση.

VO5Bd6EiMQ.png

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως η νέα σειρά MacBook Air θα έχει αυτονομία έως και 18 ώρες με μια φόρτιση, ενώ η αναμονή μεταξύ "Wake" και χρήσης θα είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Λόγω του νέου σχεδιασμού, η Apple σημειώνει πως η επεξεργασία βίντεο γίνεται σχεδόν 4 φορές ταχύτερη και η επεξεργασία εικόνων σχεδόν 7 φορές ταχύτερη - πάντα δοκιμασμένα με συγκεκριμένες παραμέτρους.

Οι οκτώ πυρήνες χωρίζονται σε δύο τετράδες - η μία ορίζεται ως "performance cores" και η άλλη ως "efficiency cores". Η πρώτη τετράδα εστιάζει στις επιδόσεις όταν πρόκειται για απαιτητικές εργασίες, και η δεύτερη εστιάζει στις ελαφρύτερες δουλειές, χρησιμοποιώντας 1/10 της ενέργειας για να ανταπεξέλθει. 

Στην πλευρά της κατανάλωσης, η εταιρεία αναφέρει έως τριπλάσια απόδοση ανά watt συγκριτικά με ένα laptop. Η συνολική του απόδοση μπορεί να φτάσεις έως και δυο φορές ενός laptop, ενώ για να φτάσει στο peak απόδοσης του ίδιου laptop, χρησιμοποιεί μόλις το 25% της ενέργειας - ο M1 αναφέρεται πως καταναλώνει μόλις 10W. 

Όσον αφορά τη διάρκεια μπαταρίας, το 13άρι MacBook Air (με M1) αγγίζει τις 17 ώρες σε browsing και 20 ώρες για παρακολούθηση ταινιών, ενώ το MacBook Air (με M1) φτάνει τις 15 και 18 ώρες, αντίστοιχα.

Η εταιρεία τονίζει επίσης την άψογη συνεργασία της έκδοσης λογισμικού Big Sur με το M1, από την ασφάλεια έως την ταχύτητα που θα προσφέρουν συνεργατικά σε ένα MacBook. Επιπλέον, σημειώθηκε πως τα Universal Apps, όπως Final Cut Pro, θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο το M1 chip. 

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση.

 

  • Like 8
  • Thanks 3