Η Apple εξαγόρασε μία ακόμα εταιρεία AI, την Xnor.ai με βάση το Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη εργαλείων μηχανικής εκμάθησης και αναγνώρισης εικόνας που «τρέχουν» τοπικά σε αντίθεση με τις λύσεις cloud που υπάρχουν.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των εργαλείων της Xnor.ai είναι το μειωμένο κόστος και η βελτιωμένη προστασία της ιδιωτικότητας (καθώς μεγάλο μέρος αν όχι το σύνολο των υπολογισμών εκτελείται σε τοπικό επίπεδο) καθώς δεν απαιτείται σύνδεση στο Internet, ενώ επιπλέον μπορούν να «τρέχουν» σε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Η τεχνολογία της Xnor.ai ενδεχομένως θα φέρει edge computing-based λογισμικό AI στα μελλοντικά μοντέλα iPhone.

Πρόσφατα, μία παρουσίαση της Xnor.ai που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Geekwire δείχνει ένα εργαλείο υπολογιστικής όρασης της εταιρείας που ανέλυε και αναγνώριζε αντικείμενα σε μία φωτογραφία χρησιμοποιώντας λογισμικό εγκατεστημένο τοπικά (σε ένα iPhone), και ενδεχομένως αυτό είναι που ενδιαφέρει την Apple. Από ότι φαίνεται, η εταιρεία θέλει να προσφέρει στους macOS και iOS developers τα εργαλεία μηχανικής εκμάθησης που απαιτούνται για σενάρια edge computing, αφού η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην ιδιωτικότητα, και η ανάλυση για παράδειγμα των φωτογραφιών τοπικά ενισχύει αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Geekwire, η Apple εξαγόρασε την Xnor.ai με ένα ποσό κοντά στα $200 εκατομμύρια. Η εταιρεία αποτελεί τεχνοβλαστό (spin-off) του Allen Institute for Artificial Intelligence ή AI2, το οποίο αποτελεί δημιούργημα του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen.

Με ένα παρόμοιο ποσό εξαγόρασε η Apple την Turi το 2016, που ήταν ένα ακόμη AI start-up ενώ τα τελευταία χρόνια η Αμερικάνικη εταιρεία έχει εξαγοράσει επίσης το self-driving startup με την ονομασία Drive.ai, την privacy-focused εταιρεία AI με την επωνυμία Silk Labs αλλά και το startup PullString με ειδίκευση στην τεχνολογία αναγνώρισης φωνής. Να μην ξεχάσουμε επίσης να αναφέρουμε ότι η εταιρεία προσέλαβε και τον John Giannandrea (πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Google) για να ηγηθεί των προσπαθειών της στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής εκμάθησης. Εκτός από την Apple, και οι Google, Amazon, Microsoft και Facebook εξαγοράζουν μικρές εταιρείες που ειδικεύονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναπτύξουν τόσο cloud-based όσο και on-device λύσεις AI.

2020-01-15-image-17.png.f3cb083b874d6315e6a8daf3f19e12b2.png

Techspot

Engadget