Την εβδομάδα που μας πέρασε, έγινε γνωστό ότι οι Apple και Amazon κατέληξαν σε κάποιου είδους συμφωνία για το Amazon Prime Video app.

Από το πουθενά, και χωρίς καμία προειδοποίηση, διάφορα κουμπιά για την αγορά ή την ενοικίαση κινηματογραφικών ταινιών έκαναν την εμφάνιση τους στην εφαρμογή Amazon Prime Video στο iOS.

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε, όπως και το Netflix καλύτερα από τον καθένα, ότι όλα τα ψηφιακά αγαθά που πωλούνται εντός των εφαρμογών στο iOS υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις μεθόδους πληρωμής της Apple, συμπεριλαμβανομένης και της καταβολής μεριδίου 30%. Αλλά από ότι φαίνεται, ο παραπάνω κανόνας ισχύει για όλους τους developers εκτός από εκείνους που έχουν το ειδικό βάρος και την δύναμη να πετύχουν μία ειδική συμφωνία με την Apple, κάτι που από ότι φαίνεται κατάφερε η Amazon. Αφότου έγιναν γνωστά τα νέα, δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι που ζήτησαν την επίσημη τοποθέτηση της Apple, η οποία απάντησε:

«Η Apple έχει ένα καθιερωμένο πρόγραμμα για παρόχους συνδρομητικών υψηλής ποιότητας ψυχαγωγικών υπηρεσιών βίντεο για να προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στους πελάτες - συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης με την εφαρμογή Apple TV, της υποστήριξης AirPlay 2, των εφαρμογών tvOS, της καθολικής αναζήτησης, της υποστήριξης Siri και, κατά περίπτωση, μία μοναδική ή καθόλου σύνδεση (sign-on). Στα υψηλής ποιότητας video entertainment apps που πληρούν τις προϋποθέσει όπως τα  Prime Video, Altice One και Canal+, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ή να ενοικιάζουν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο πληρωμής που συνδέεται με την υπάρχουσα συνδρομή τους».  
 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι την ώρα που η Apple αναφέρεται σε ένα «καθιερωμένο πρόγραμμα», δεν υπάρχουν και πολλοί που γνώριζαν την ύπαρξη του, τουλάχιστον το Netflix,  για να αστειευτούμε λίγο, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνώριζε την ύπαρξη του.

Όσον αφορά στη πρόταση «οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ή να ενοικιάζουν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο πληρωμής που συνδέεται με την υπάρχουσα συνδρομή τους» σημαίνει ότι η Apple παίρνει κάποιο μερίδιο για τις νέες συνδρομές που ξεκινούν από το app της Amazon. Ενδεχομένως για τη πρώτη χρονιά να λαμβάνει το 30% και 15% την επόμενη χρονιά ή ενδεχομένως το μερίδιο της να είναι υψηλότερο. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη πρόταση είναι ότι η Apple θα παίρνει μερίδιο από τις νέες συνδρομές μέσω του app και όχι από τους υπάρχοντες πελάτες Prime.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν ισχύει το ίδιο για το Kindle app (π.χ δεν μπορείς να αγοράσεις ένα Kindle book απευθείας από το Kindle app), για το Netflix, το Spotify ή για το Fortnite (και για τους δεκάδες χιλιάδες άλλους developers) φαίνεται πως ο στόχος της Apple ήταν να κάνει ακόμα πιο ισχυρό το Apple TV. Η Amazon λοιπόν αγόρασε κουμπιά «αγοράς» εντός της εφαρμογής της για τους υπάρχοντες συνδρομητές της, και η Apple κέρδισε την πλήρη και ολοκληρωτική συμμετοχή της Amazon στα χαρακτηριστικά του Apple TV για τα οποία ενδιαφέρεται περισσότερο. Αντι λοιπόν να υπάρχει ένα ακόμη εικονίδιο στο πλέγμα των εφαρμογών στην αρχική οθόνη, οι υπηρεσίες της Amazon τώρα θα είναι ενσωματωμένες βαθιά στην εμπειρία που θέλει να προσφέρει σε όλους τους χρήστες της. Η Apple θέλει να καταστήσει το TV app το βασικό interface για το Apple TV box εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η ενσωμάτωση περισσότερων υπηρεσιών στο UI. Επίσης θέλει η καταναλωτές να «γράφονται» σε άλλα κανάλια και υπηρεσίες όπως τα HBO και Cinemax μέσω του δικού της Apple TV app, κάτι που κατάφερε κατά μέρος στην περίπτωση του Amazon Prime Video app.

Η συμφωνία με την Amazon, δεν πρόκειται βεβαίως να περάσει απαρατήρητη από υπηρεσίες όπως το Netflix, το Spotify ή την Epic με το Fortnite. Λογικά, θα υπάρξουν εξελίξεις. Για να δούμε…

The Verge | The Verge