Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology), γνωστό με την ονομασία Caltech κέρδισε πρόσφατα μία σημαντική δικαστική υπόθεση ενάντια στις Apple και Broadcom.

Με δικαστική απόφαση, επιδικάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια το ποσό του 1,1 δις. δολαρίων ως αποζημίωση από τις Apple και Broadcom. Στη διαμάχη που έφτασε στις αίθουσες των ομοσπονδιακών δικαστηρίων, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια κατηγόρησε την Apple ότι χρησιμοποιεί στις συσκευές της (σε όλα τα iPhone από το 2012 και μετά) WiFi chips της Broadcom, τα οποία παραβιάζουν τέσσερις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες του.

Οι ένορκοι σύμφωνα με αναφορές διέταξαν την Apple να πληρώσει το ποσό των $838 εκατομμυρίων –περίπου $1,40 ανά συσκευή (598 εκατομμύρια συσκευές της εταιρείας διέθεταν τα συγκεκριμένα chips). Η Broadcom θα πληρώσει το ποσό των $270,2 εκατομμυρίων. Η Apple δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση, καθώς δεν είναι εκείνη που ανέπτυξε τη τεχνολογία, αλλά απλώς την αγόρασε από την Broadcom για να τη χρησιμοποιήσει στις συσκευές της. Η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για τα πρότυπα WiFi 802.11n και 802.11ac, αν και ο εφευρέτης της δήλωσε ότι οι ευρεσιτεχνίες –που σχετίζονται με τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων- δεν προορίζονταν για χρήση σε WiFi.

Η Broadcom παραμένει ένας ιδιαίτερα σημαντικός προμηθευτής της Apple. Πρόσφατα η Broadcom «έκλεισε» μία πολύ μεγάλη συμφωνία με την Apple για την προμήθεια chips για τις επερχόμενες συσκευές iPhone αλλά και άλλου τύπου συσκευές αξίας $15 δισεκατομμυρίων. Λογικά, θα περιμένουμε να εκδικαστεί και η έφεση της Apple για να δούμε το τελικό ποσό της αποζημίωσης, ωστόσο μετά την νίκη του στις δικαστικές αίθουσες, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια ενδέχεται να βάλει στο στόχαστρο του και άλλες εταιρείες καθώς όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στο Reuters, είναι «υποχρεωμένο να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία του για να συνεχίσει την αποστολή του που δεν είναι άλλη από την επέκταση της ανθρώπινης γνώσης».    

Engadget

  • Sad 1