Έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων τελευταία, που η Apple ενημέρωσε τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για τις εφαρμογές στα app stores της ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι developers δεν θα ενσωματώσουν κρυφά κάποια τέτοια λειτουργία σε apps εντός του οικοσυστήματος της.

Η ενημέρωση στους κανόνες φαίνεται να έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, πιθανότατα ως μέτρο απέναντι σε apps όπως το Calendar 2, μία δημοφιλή εφαρμογή στο macOS που στην “premium” έκδοση του συμπεριλαμβανόταν ένας miner για το κρυπτονόμισμα Monero. Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρονται στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε δύο σημεία, σε ένα τμήμα που σχετίζεται με την απόδοση (2.4.2) και σε ένα ξεχωριστό τμήμα για τα Κρυπτονομίσματα (3.1.5). Στο πρώτο διαβάζουμε ότι οι εφαρμογές "δεν πρέπει να εκτελούν μη σχετικές διαδικασίες με τη λειτουργία τους παρασκηνιακά, όπως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων". Το τελευταίο έχει πέντε υποενότητες που περιγράφουν περαιτέρω όσα μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν οι εφαρμογές αναφορικά με την κρυπτογράφηση.

Με τις εφαρμογές-πορτοφόλια (wallet apps) για τα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, εφόσον ο προγραμματιστής είναι εγγεγραμμένος ως οργανισμός. Απαγορεύονται ωστόσο οι εφαρμογές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εκτός και αν η εξόρυξη πραγματοποιείται εκτός συσκευής, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που η εξόρυξη βασίζεται σε σύννεφο (cloud-based). Οι συναλλαγές επίσης μέσω apps δεν αποτελούν πρόβλημα. Οποιεσδήποτε εφαρμογές διευκολύνουν τα ICOs, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures trading) ή άλλα αξιόγραφα πρέπει να παρέχονται από γνωστές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες και FCMs (Futures Commission Merchants). Τέλος, οι εφαρμογές κρυπτογράφησης δεν μπορούν να προσφέρουν χρήματα ως ανταμοιβή για τη λήψη άλλων εφαρμογών, τις αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα ή την παρότρυνση άλλων χρηστών να κάνουν λήψη εφαρμογών.

Η Apple δεν είναι η πρώτη που απαγορεύει την άμεση εξόρυξη, φυσικά. Η Google έχει ήδη απαγορεύσει όλες τις επεκτάσεις κρυπτογράφησης από το Chrome Web Store της. Οι νέες οδηγίες της Apple ισχύουν και για εφαρμογές iOS και macOS.

Engadget

  • Thanks 1