Όταν η Apple διόρισε τον πρώην επικεφαλής των ομάδων Machine Intelligence, Research και Search της Google, John Giannandrea, ως τον πρώτο Senior Vice President του νεοσύστατου τμήματος Machine Learning και Artificial Intelligence έδειξε ότι σκοπεύει να επενδύσει πολύ περισσότερο στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Εκμάθησης.

Τώρα, η εταιρεία φαίνεται πως θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της δελεάζοντας και προσλαμβάνοντας έναν ακόμα έμπειρο μηχανικό και επιστήμονα από την Google, τον Ian Goodfellow. Ο Ian Goodfellow ανέλαβε από τον περασμένο μήνα την θέση του Director of Machine Learning στο Special Projects Group της εταιρείας. Ο Ian Goodfellow εργάστηκε με την Google από το 2013 μέχρι το 2016 και ξανά από το 2017 μέχρι το 2019 (στο μεσοδιάστημα εργάστηκε για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Elon Musk, OpenAI), και τους τελευταίους πέντε μήνες στην εταιρεία με έδρα το Mountain View, στην California είχε αναλάβει την θέση του Senior Staff Research Scientist.

Ο Ian Goodfellow είναι γνωστός επειδή εφηύρε μία προσέγγιση στην κατάρτιση μηχανικής εκμάθησης που ονομάζεται Generative Adversarial Network ή GAN. Τα Γεννητικά Ανταγωνιστικά Δίκτυα (Generative Adversarial Networks ή GANs) είναι μία οικογένεια μοντέλων εκπαίδευσης ικανών να παράγουν ρεαλιστικές, συνθετικές εικόνες. Ένα GAN αποτελείται από δύο «ανταγωνιστικά» νευρωνικά δίκτυα, με το ένα να προσπαθεί να δημιουργήσει όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερες εικόνες (δημιουργός), και το άλλο να προσπαθεί να ξεχωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις τεχνητές από τις αληθινές (διευκρινιστής). Μέσω του συνεχούς ανταγωνισμού μεταξύ τους, τα δίκτυα βελτιώνονται μέχρι να επέλθει η ισορροπία, όπου οι αληθινές και οι τεχνητές εικόνες φαίνονται πανομοιότυπες στον διευκρινιστή. Ο δημιουργός τότε δημιουργεί τις όσο το δυνατόν περισσότερο αληθοφανείς εικόνες. Διάφοροι κακόβουλοι φορείς χρησιμοποιούν GANs για να παράγουν «deepfake» φωτογραφίες και βίντεο, όπως AI-generated πορνογραφικό υλικό δανειζόμενοι φωτογραφίες διάσημων ηθοποιών κ.ά.

Ο ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έκανε γνωστό το ακριβές αντικείμενο της εργασίας του στην Apple στο προφίλ του στο LinkedIn, αλλά όπως είναι γνωστό, το Special Projects Group της Apple αναπτύσσει τεχνολογίες νέας γενιάς για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Apple. 

Engadget

  • Like 2