Πριν από λίγο καιρό, έγινε γνωστό από την εφημερίδα «The Guardian» ότι η Apple είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, κατά το οποίο τρίτες εταιρείες άκουγαν ανώνυμες εγγραφές από χρήστες της Apple να απευθύνονται στη ψηφιακή βοηθό Siri, για να αξιολογήσουν τις απαντήσεις της.

Τώρα μαθαίνουμε ότι η Apple ανέστειλε, τουλάχιστον προσωρινά, το πρόγραμμα. Σε δήλωση της στο TechCrunch, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιεί μία διεξοδική αναθεώρηση, και πως αναστέλλει το πρόγραμμα παγκοσμίως. Τα νέα έρχονται λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι και η Google θα αναστείλει προσωρινά το δικό της πρόγραμμα με τον Google Assistant στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και η Apple δεν ξεχνά να υπενθυμίσει σε όλους, πόσο ενδιαφέρεται για την ιδιωτικότητα και πως τα προϊόντα της προωθούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής, και πως δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών της για να πουλήσει διαφημίσεις όπως οι Amazon και Google, εντούτοις φαίνεται πως βασίζεται σε πραγματικούς ανθρώπους για να βελτιώσεις την τεχνητή νοημοσύνη της ψηφιακής βοηθού Siri.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της Guardian, στις ακροάσεις πραγματικών ηχογραφήσεων θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται διάφορα πράγματα, όπως εγκληματικές δραστηριότητες ή ακόμα και σεξουαλικές επαφές. Όπως επισημαίνεται από το TechCrunch, στους όρους χρήσης, υποδηλώνεται η ύπαρξη τέτοιου προγράμματος, αλλά κατά πόσο γίνεται κατανοητό από τους τελικούς χρήστες ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιος άλλος άνθρωπος, και όχι μηχανή, να κρυφακούει τις συζητήσεις ή τα ερωτήματα του –ακόμα και αν έχει υποβληθεί για επανεξέταση λιγότερο από το 1% των ερωτημάτων- παραμένει άγνωστο.    

Αν και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το πρόγραμμα και αν η Apple σκέφτεται να το επαναφέρει, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, σε κάποια μελλοντική αναβάθμιση του λογισμικού, θα ζητείται από τους χρήστες να επιλέξουν ρητά αν θέλουν ή όχι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η δήλωση της Apple: «Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε μία εξαιρετική εμπειρία με τη Siri προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των χρηστών. Καθώς πραγματοποιούμε μία διεξοδική αξιολόγηση (της κατάστασης), αναστέλλουμε το πρόγραμμα βαθμολόγησης Siri παγκοσμίως. Επιπλέον, ως μέρος μίας μελλοντικής αναβάθμισης λογισμικού, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στην βαθμολόγηση».

Engadget

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1