Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει σε εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα η αρχή ανταγωνισμού της Γαλλίας, Autorité de la Concurrence.

Η αρχή ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο ύψους €1,1 δισεκατομμυρίου στην Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς μετά από σχετική έρευνα, ανακάλυψε ότι μαζί με τους διανομείς προϊόντων της στη χώρα, Tech Data και Ingram Micro, είχαν συστήσει καρτέλ ώστε να μην ανταγωνίζονται στον τομέα των τιμών μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, η Autorité de la Concurrence επέβαλε πρόστιμο €1,1 δισεκατομμυρίου στην Apple, €62,9 εκατομμυρίων στην Ingram Micro και €76,1 εκατομμυρίων στην Tech Data.  

Σύμφωνα με την αρχή ανταγωνισμού, η Apple και οι εταίροι της συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά και να αποτρέπουν τους μεταπωλητές να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων της. Σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που επέβαλλε στη διαθεσιμότητα των προϊόντων της, οι μεταπωλητές και τα καταστήματα λιανικής δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων της Apple ώστε να είναι παρόμοιες ή ακριβώς ίδιες με εκείνες των επίσημων διανομέων και των δικών της καταστημάτων. Μάλιστα, η Γαλλική αρχή ανέφερε ότι η Apple «εκμεταλλεύτηκε την οικονομική εξάρτηση» των μεταπωλητών και των καταστημάτων λιανικής υποβάλλοντας τους σε αθέμιτους και δυσμενείς όρους σε σύγκριση με το δίκτυο των δικών της διανομέων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις περιόριζε τα αποθέματα τους, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα στους μεταπωλητές και οι επίσημοι διανομείς και τα δικά της καταστήματα να απολαμβάνουν υψηλότερες πωλήσεις. Η απόφαση της αρχής αφορά όλα τα προϊόντα της Apple –συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών και των tablets- εκτός των συσκευών iPhone, που πωλούνται και μέσω άλλων παρόχων.  

Η υπόθεση «άνοιξε» όταν μία καταγγελία της αλυσίδας καταστημάτων eBizcuss.com οδήγησε την Γαλλική αρχή ανταγωνισμού να κάνει έφοδο στα γραφεία της Apple στην χώρα το 2013. Η Apple δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «αποκαρδιωτική» και πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση, καθώς σχετίζεται με πρακτικές της περασμένης δεκαετίας ενώ δεν λαμβάνει υπόψη της τρεις δεκαετίες έννομης λειτουργίας.

Engadget