Οι δρόμοι των Apple και Imagination Technologies (PowerVR) όπως είναι γνωστό χώρισαν και μάλιστα όχι και με τον καλύτερο τρόπο αν λάβουμε υπόψη τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και τις δικαστικές διαμάχες.

Για αρκετά χρόνια, η Imagination Technologies ήταν ο βασικός προμηθευτής της τεχνολογίας (PowerVR) πίσω από τους επεξεργαστές γραφικών της Apple στα A-series SoCs της (system-on-chips) που χρησιμοποιούσε στις φορητές συσκευές της όπως στο iPhone. Η συνεργασία των εταιρειών ξεκίνησε ενδεχομένως πριν από το 2006. To 2008 μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Apple εξαγόρασε το 3,6% της Imagination Technologies. Τον Μάρτιο ωστόσο του 2017, η εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι η Apple αποφάσισε να σταματήσει την συνεργασία μαζί της για να αναπτύξει την δική της τεχνολογία GPU.

Η Imagination Technologies στη συνέχεια κινήθηκε νομικά εναντίον της Apple υποστηρίζοντας ότι η κατασκευάστρια του iPhone χρησιμοποιεί IP (Intellectual Property) χωρίς την άδεια της.  Κατά τη διάρκεια της διαμάχης με την Apple σχετικά με τους όρους του… «διαζυγίου» τους, η εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σχεδόν το 70% της αξίας της στο χρηματιστήριο (περισσότερα από μισά έσοδα της προέρχονταν από τη συμφωνία της με την Apple) ανακοινώνοντας ότι θέτει εαυτόν προς πώληση. Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα Κινέζικο fund εξαγόρασε την Imagination Technologies για περίπου 550 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Στις 2 Ιανουαρίου φέτος ωστόσο, η Imagination Technologies ανακοίνωσε ότι μαζί με την Apple κατέληξαν σε μία νέα πολυετή συμφωνία αδειοδότησης, υπό την οποία η Apple θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη πνευματική της ιδιοκτησία καταβάλλοντας δικαιώματα. Η νέα συμφωνία αντικαθιστά την προηγούμενη που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.

Engadget