Όταν η Apple ανακοίνωσε το νέο της Pro Display XDR monitor στο συνέδριο προγραμματιστών της, WWDC, πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι είναι το καλύτερο «pro monitor» στον κόσμο.

Μάλιστα η Αμερικάνικη εταιρεία, δεν δίστασε να συγκρίνει την οθόνη της με την επαγγελματική «reference» οθόνη της Sony, BVM-HX310 και να ισχυριστεί ότι με ένα κλάσμα του κόστους, οι επαγγελματίες μπορούν να έχουν παρόμοια απόδοση.

O Vincent Teoh, display reviewer και professional calibrator από την ιστοσελίδα HDTVTest τοποθέτησε την οθόνη της Apple (κόστους $5000 χωρίς την βάση) δίπλα στο επαγγελματικό BVM-HX310 TRIMASTER HX Professional Master Monitor της Sony (κόστους περίπου $43.000) και προχώρησε στην πραγματοποίηση μίας συγκριτικής δοκιμής που εκθέτει την Apple, όχι γιατί η οθόνη της δεν είναι καλή, αλλά επειδή καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της ότι πρόκειται για ένα  εργαλείο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα «reference» monitor. Σύμφωνα με τον Vincent Teoh, η οθόνη της Apple θα μπορούσε να βρίσκεται στο γραφείο ενός… δικηγόρου οικογενειακού δίκαιου ή ενός YouTuber αλλά σίγουρα όχι μπροστά από έναν επαγγελματία colourist.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν η Apple προχώρησε στην σύγκριση της οθόνης της με την επαγγελματική οθόνη της Sony, o ίδιος πίστεψε αφελώς ότι επρόκειτο για ένα τεχνολογίας dual-layer LCD monitor, ωστόσο αποδείχτηκε ότι η οθόνη της Apple δεν είναι κάτι περισσότερο από μία απλή LCD IPS με 576 ανεξάρτητες ζώνες full array local dimming LED backlighting.

Στην δοκιμή, η οθόνη επέδειξε αντίθεση 1000:1 που είναι τυπικό χαρακτηριστικό των οθονών LCD IPS, φωτεινότητα 1008cd/m2 στο προφίλ HDR Video (P3-ST 2084) και εξαιρετική χρωματική απόδοση που καλύπτει το 98,52% του χρωματοχώρου DCI-P3 και το 73,01% του Rec.2020. Χρησιμοποιώντας από την άλλη το προφίλ Pro Display XDR (P3-1600nits) και μεγιστοποιώντας την φωτεινότητα χειροκίνητα, το peak brightness μετρήθηκε στα 1501,5cd/m2.

Ο Vincent Teoh λέει πως το συγκεκριμένο προφίλ είναι κατάλληλο μόνο για κατανάλωση περιεχομένου, και όχι για δημιουργία περιεχομένου (επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο κ.ά).

1.jpg.b684845548229ae27d6946ac2660c01b.jpg

Στην απεικόνιση βίντεο, και δείχνοντας μία σκηνή από την ταινία Gravity του Alfonso Cuarón είναι φανερό ότι η οθόνη της Apple δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά στα «μαύρα» τουλάχιστον σε σύγκριση με το επαγγελματικό monitor της Sony (εξαιτίας των «inky blacks», η εικόνα δείχνει σαν «ξεθωριασμένη» ενώ και οι γωνίες επίσης απεικονίζονται περισσότερο σκούρες σε σχέση με την υπόλοιπη εικόνα) ενώ σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Apple παρατηρείται «blooming» (είναι σαν τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά από μαύρο φόντο να ακτινοβολούν), καθώς ο ακριβής έλεγχος του οπίσθιου φωτισμού δεν είναι και τόσο ακριβής τελικά.

2.jpg.d1c7bb1af94ae458323b3541ccfc680e.jpg

Παρόλα αυτά, δεν ήταν όλα… γκρι για την οθόνη της Apple, αφού ο Vincent Teoh, είχε μόνο καλά πράγματα να πει για τα πολλά υποστηριζόμενα modes (αν και η οθόνη η επιλογή των modes μπορεί να γίνει μόνο με συμβατό υπολογιστή Mac), για την χρωματική απόδοση στις φωτεινές σκηνές (με τους χρωματικούς τόνους της επιδερμίδας για παράδειγμα να δείχνουν φυσικοί), το επίπεδο φωτεινότητας –αν και η ομοιομορφία δεν ήταν και η καλύτερη- και την ποιότητα κατασκευής, που χαρακτήρισε εκπληκτική.

3.jpg.aff2262c011e9e95a97d0ee5bf19d917.jpg

Οπότε μπορεί η Pro Display XDR της Apple να αποτελέσει μία φθηνή εναλλακτική πρόταση στα ακριβότερα reference monitors σαν το BVM-HX310; Είναι, όπως ισχυρίστηκε η ομάδα μάρκετινγκ της εταιρείας «το καλύτερο pro monitor στον κόσμο»; Όχι δηλώνει ο Vincent Teoh και υποστηρίζει ότι είναι ένα απλό LCD IPS monitor με 576 full array local dimming zones που τυγχάνει να φέρει το λογότυπο της Apple και στοιχίζει $5000 χωρίς την βάση στήριξης. «Είναι δίκαιο να συγκρίνεις ένα monitor των 5000 δολαρίων με ένα monitor 43 χιλιάδων δολαρίων όπως η Sony, BVM-HX310»; Η Apple έκανε η ίδια την σύγκριση, απαντά ο Vincent Teoh.  Δείτε το σχετικό βίντεο.

 

  • Like 3