Η πρώτη μέρα της δικαστικής διαμάχης των Apple και Qualcomm έμελλε να είναι και η τελευταία με τους δύο κολοσσούς να καταλήγουν σε διακανονισμό, αποσύροντας όλες τις σχετικές μηνύσεις ύστερα από μια κόντρα που διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αν και δεν υπάρχει αναφορά σε λεπτομέρειες στην επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες η Apple θα προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή ποσού για δικαιώματα που κυμαίνεται περίπου στα 7 δισ. δολάρια, και τα οποία η εταιρεία δεν είχε αποδώσει στην Qualcomm κατηγορώντας τη για «άδικες χρεώσεις που αφορούν δικαιώματα για τεχνολογίες που η Qualcomm δεν έχει οποιαδήποτε σχέση». Η χθεσινή ημέρα, βρήκε τη μετοχή της Qualcomm να παρουσιάζει τεράστια άνοδο 25% ενώ αυτή της Apple παρέμεινε σταθερή.

Παράλληλα, ως αποτέλεσμα των μυστικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επέκταση της συνεργασίας τους, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα chipsets της Qualcomm και ειδικότερα οι 5G λύσεις που προτείνει. Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2019, είναι σε ισχύ η επέκταση δύο ετών στην υπάρχουσα συμφωνία αλλά και μια νέα «πολύχρονη συμφωνία που αφορά την προμήθεια chipsets στην Apple», χωρίς να υπάρχουν επίσημες πληροφορίες. Πάντως πηγή που έχει άμεση γνώση των λεπτομερειών του διακανονισμού ανέφερε στο Nikkei ότι «για φέτος είναι ήδη αργά προκειμένου η Apple να χρησιμοποιήσει τσιπ της Qualcomm στα επερχόμενα iPhone όμως για το 2020 η Apple θα προχωρήσει στην προμήθεια modem από την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου και 5G modem».

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, η Apple θα στηριχτεί σε modem της Intel για τα νέα iPhone που θα ανακοινωθούν το Φθινόπωρο. Την ανακοίνωση του διακανονισμού, ακολούθησε μια νέα ανακοίνωση αυτή τη φορά από την Intel, στην οποία η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την έξοδο της από την αγορά 5G modem για smartphones, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίζει να κατασκευάζει 5G λύσεις για υπολογιστές. 

  • Like 2