Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Apple προχώρησε στη πρόσληψη μηχανικών από τον χώρο της αεροδιαστημικής που μαζί με διάφορους σχεδιαστές δορυφορικών συστημάτων και κεραιών θα σχηματίσει μία νέα ομάδα που θα εργαστεί σε ένα νέο εγχείρημα που σχετίζεται με τη δορυφορική τεχνολογία.

Στο άρθρο του Bloomberg επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα μυστικό εγχείρημα που βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, και το οποίο ενδέχεται να εγκαταλειφθεί μελλοντικά. Λέγεται, ότι ο στόχος της νεοσύστατης ομάδας μηχανικών και επιστημόνων είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας για δορυφορικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα, για την απευθείας αποστολή/ λήψη δεδομένων από τις συσκευές των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των συσκευών iPhone, χωρίς τη διαμεσολάβηση του δικτύου κάποιου τρίτου. Το Bloomberg λέει πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple θα κατασκευάσει απαραίτητα κάποιο δικό της δορυφορικό σύστημα/ hardware, αλλά πως θα μπορούσε να αναπτύξει τη τεχνολογία μόνο για τις συσκευές μετάδοσης/ λήψης ή τον επίγειο εξοπλισμό που απαιτείται για την μετάδοση δεδομένων.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απευθείας αποστολή δεδομένων στις συσκευές της εταιρείας ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την σύνδεση των συσκευών μεταξύ τους χωρίς τη διαμεσολάβηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου κάποιου πάροχου. Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει μεγαλύτερης ακρίβειας υπηρεσίες τοποθεσίας στους χάρτες της και ακριβέστερη πλοήγηση.

Η εταιρεία τελευταία προσέλαβε στελέχη και μηχανικούς από τον κλάδο της αεροδιαστημικής και των δορυφορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου των Michael Trela και John Fenwick με θητεία στην Skybox Imaging και στην Google που ηγούνται της ομάδας αλλά και της Ashley Moore Williams από την Aerospace Corporation και άλλους που ειδικεύονται στις τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης, στις δορυφορικές τεχνολογίες κ.ά.

Οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι απαιτούν την επικοινωνία τους με επίγειους σταθμούς που με τη σειρά τους αναμεταδίδουν τα δεδομένα σε τερματικές συσκευές. Η ιδέα ωστόσο της μετάδοσης δεδομένων απευθείας από τους δορυφόρους στις συσκευές δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο. Η εταιρεία Lynk (πρώην Ubiquitilink) είναι μία εταιρεία που έχει στόχο την κατασκευή ενός νέου τύπου «αστερισμού» από τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που θα μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με τα κινητά των χρηστών. Αν και για την ώρα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και τα περισσότερα στοιχεία για το εγχείρημα παραμένουν άγνωστα, αν βεβαίως δεν εγκαταλειφθεί, είναι πολύ ενδιαφέρον που η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ένα επίπεδο συνεχούς συνδεσιμότητας που έρχεται με κάθε iPhone και που θα δίνει στον χρήστη του την δυνατότητα να χρησιμοποιεί υπηρεσίες όπως το iMessage, πλοήγηση ή φωνητικές κλήσεις ακόμα και όταν δεν είναι διαθέσιμο κάποιο άλλο δίκτυο, αφήνοντας μόνο το streaming και άλλες data-intensive εφαρμογές στον πάροχο τηλεπικοινωνιών της προτίμησης του.

TechCrunch

  • Like 1