Μετά από αρκετούς μήνες εικασιών και φημών, τελικά η Intel βρίσκεται κοντά στο να βρει αγοραστή για το τμήμα ανάπτυξης modem για κινητά τηλέφωνα και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας εκπλήξει ποιος είναι ο βασικός υποψήφιος.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Apple βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» για να εξαγοράσει το τμήμα modem της Intel, με την συμφωνία που ξεπερνάει το $1 δισεκατομμύριο να λέγεται πως θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι σύμφωνα με πηγές, ωστόσο οι συζητήσεις διακόπτονταν και ξανάρχιζαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι περίπου την εποχή που ανακοινώθηκε ότι η Apple κατέληξε σε διακανονισμό με την Qualcomm οδηγώντας την Intel στην ακύρωση των σχεδίων της για την ανάπτυξη του δικού της 5G modem για κινητά τηλέφωνα.

Υπήρχαν πάντως ενδείξεις ότι η υπόθεση θα είχε την συγκεκριμένη κατάληξη. Καταρχήν, η Apple προσέλαβε τον επικεφαλής του τμήματος 5G modem της Intel, Umashankar Thyagarajan, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή των modems της Intel που βρίσκονται στο εσωτερικό των iPhone XS και XR. Επιπλέον, ξεκίνησε να προσλαμβάνει μηχανικούς κοντά στην έδρα της Qualcomm, το San Diego (αποτελεί «engineering hub» για την σχεδιάστρια των Snapdragon chips) ενώ μάλιστα κατάφερε και να προσελκύσει και να προσλάβει αρκετούς μηχανικούς της.

Από τα παραπάνω μπορούσε κάποιος εύκολα να βγάλει το συμπέρασμα ότι η Apple ήθελε πάση θυσία να δημιουργήσει τα δικά της modems για τις συσκευές της. Όμως τώρα, και μετά τον διακανονισμό με την Qualcomm, ενδεχομένως η εξαγορά του τμήματος της Intel να σημαίνει –όπως συνέβη και με την εξαγορά της PA Semiconductor- ότι θέλει να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της με ταλαντούχους μηχανικούς. Άλλωστε, ακόμα και αν συνεχίσει να κάνει σχέδια στον συγκεκριμένο τομέα, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια προτού αναπτύξει το δικό της 5G modem για παράδειγμα.

Θα τολμούσαμε να πούμε επίσης ότι η εξαγορά το τμήματος της Intel ενδέχεται να αφορά στην περαιτέρω εξέλιξη των modem της Intel (άλλωστε μαζί με το τμήμα θα εξαγοράσει και πνευματική ιδιοκτησία και ευρεσιτεχνίες) ή και στο «integration» των στοιχείων της Qualcomm με το hardware της Apple όμως ενδέχεται και να είναι ένας έμμεσος τρόπος να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους –άλλωστε η Intel επένδυσε πολλά χρήματα για την δημιουργία του τμήματος ανάπτυξης 5G modem για λογαριασμό της Apple- εκτός των δικαστικών αιθουσών.

Engadget

  • Like 1