Σύμφωνα με αναφορές, η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Drive.ai, μία υπηρεσίας αυτό-οδηγούμενων οχημάτων, καθώς προσπαθεί να στελεχώσει και να δυναμώσει το τμήμα self-driving της εταιρείας, Project Titan.

Τo startup έχει αναπτύξει το δικό του αυτόνομο van, και έχει ξεκινήσει πιλοτικά μία υπηρεσία με μικρά shuttles για μετακινήσεις στο Arlington, του Texas από το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για ένα ειδικά προσαρμοσμένο minivan που χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών ride on-demand στο κοινό. Η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί κοντά στα στάδια των Dallas Cowboys και Texas Rangers καθώς κοντά στο συνεδριακό κέντρο του Arlington και σε άλλες τοποθεσίες. Όσοι χρειάζονταν να μετακινηθούν χρησιμοποιούσαν ένα app στο κινητό τους ή κάποιο από τα κιόσκια που βρίσκονταν στην ζώνη εξυπηρέτησης, γνωστοποιώντας την θέση τους και την τοποθεσία προορισμού, και στην συνέχεια η Drive.ai έστελνε κάποιο από τα οχήματα της Drive.ai. Η «κούρσα» ήταν δωρεάν.

Η εταιρεία Drive.ai ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, με στόχο να κάνει την τεχνολογία αυτό-οδηγούμενων οχημάτων mainstream. Η εταιρεία τότε είχε υποσχεθεί ότι χάρη στους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς εκμάθησης της, τα οχήματα της θα ήταν σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα μία νέα τοποθεσία και να μετακινούνται αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Οι εξωτερικές οθόνες επίσης που έφεραν, ανακοίνωναν τις «προθέσεις» των minivan στους πεζούς, λέγοντας τους για παράδειγμα, ότι «είναι ασφαλείς να περάσουν» όταν οι αισθητήρες των οχημάτων τους αναγνώριζαν. Όμως, όπως μαθαίνουν πολλά start-ups με τον καιρό, πολλές προτάσεις είναι δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα, τουλάχιστον άμεσα χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και τους κατάλληλους πόρους. Έτσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Information, η Apple σκοπεύει να εξαγοράσει την Drive.ai για να ενισχύσει τις δικές της προσπάθειες στον χώρο της τεχνολογίας αυτό-οδήγησης απορροφώντας τους ταλαντούχους μηχανικούς του start-up που γνωρίζουν πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν τα νευρωνικά δίκτυα στο λογισμικό αυτόνομης οδήγησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει επιβεβαιώσει τις διαπραγματεύσεις, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι υπάλληλοι της Drive.ai θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Cupertino, αλλά γνωρίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2019, στην Drive.ai εργάζονταν 100 περίπου μηχανικοί.

J5A1649-Edit-2-1280x720.jpg.50b02df4fe06ee82f5f70348c309eb13.jpg

Η Apple στις αρχές της χρονιάς, προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις προσωπικού από το τμήμα «Project Titan» ενώ κάποιες ομάδες μετακινήθηκαν σε άλλα τμήματα της. Τον Απρίλιο επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Apple βρισκόταν σε συζητήσεις με τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες για την παροχή ενός επαναστατικού συστήματος LIDAR για αυτό-οδηγούμενα οχήματα. Με την εξαγορά της Drive.ai, η Apple θα ενισχύσει την ομάδα πίσω από το Project Titan,που αφορά στην ανάπτυξη του δικού της συστήματος αυτό-οδήγησης που θα «πουλάει» σε αυτοκινητοβιομηχανίες ή που θα χρησιμοποιήσει σε δικά της οχήματα.     

SlashGear

Engadget