Η αμερικάνικη εταιρεία αναφέρει πως η παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών δεν είναι ασφαλής στο Android με αποτέλεσμα το iOS να είναι ένα ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα.

Σε απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θέλει να φέρει το νομοσχέδιο Ψηφιακών Αγορών (Digital Markets) το οποίο θα μπορούσε να αναγκάσει το sideloading εφαρμογών στο iPhone στην Ευρώπη, η Apple μοιράστηκε ένα έγγραφο που επισημαίνει τους κινδύνους ασφάλειας και απορρήτου που μπορεί να φέρει η παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών ή αλλιώς sideloading.

Το έγγραφο της Apple, με τίτλο «Δημιουργώντας ένα Έμπιστο Οικοσύστημα για Εκατομμύρια εφαρμογές» (Building a Trusted Ecosystem for Millions of Apps), αναφέρει ότι το κακόβουλο λογισμικό για κινητά και οι απειλές για την ασφάλεια και το απόρρητο είναι όλο και πιο συχνές κυρίως σε πλατφόρμες που επιτρέπουν την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών. Η Apple ως παράδειγμα έφερε τις αναφορές Threat Intelligence της Nokia του 2019 και 2020, οι οποίες αναφέρουν πως οι συσκευές Android είχαν περίπου 15 έως 47 φορές περισσότερες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό σε σύγκριση με τα iPhone.

Τα Android smartphones είναι οι πιο συνηθισμένοι στόχοι κακόβουλου λογισμικού και πρόσφατα είχαν από 15 έως 47 φορές περισσότερες μολύνσεις σε σύγκριση με το iPhone. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 98% του κακόβουλου λογισμικού για κινητά στοχεύει συσκευές Android. Αυτό συνδέεται στενά με την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών. Το 2018, για παράδειγμα, οι συσκευές Android που εγκατέστησαν εφαρμογές εκτός του Google Play, το επίσημο κατάστημα εφαρμογών του Android, είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από δυνητικά επιβλαβείς εφαρμογές σε σύγκριση με συσκευές που δεν είχαν εγκαταστήσει τέτοιου είδους εφαρμογές.

Από την άλλη πλευρά, η Apple ισχυρίστηκε ότι το κακόβουλο λογισμικό στο iOS είναι σπάνιο και ανέφερε ότι πολλές από τις επιθέσεις στην πλατφόρμα συχνά πραγματοποιούνται από κράτη. Η Apple πρόσθεσε ότι οι «ειδικοί» συμφωνούν γενικά ότι το iOS είναι ασφαλέστερο σε σύγκριση με το Android, εν μέρει επειδή η Apple δεν υποστηρίζει παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών.

Η Apple ανέφερε ότι εάν αναγκάζονταν να επιτρέψει το sideloading, οι χρήστες θα υποβάλλονταν σε πιο κακόβουλες εφαρμογές και θα είχαν λιγότερο έλεγχο στις εφαρμογές αφού τις κατεβάσουν στις συσκευές τους. Η Apple πρόσθεσε ότι ορισμένες προτεινόμενες νομοθεσίες για την παράπλευρη φόρτωση θα επέβαλαν επίσης την κατάργηση προστασίας από την πρόσβαση τρίτων στο hardware και σε μη δημόσιες λειτουργικές μονάδες, με αποτέλεσμα να υπήρχαν κίνδυνοι για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Η Apple πρόσθεσε πως ακόμη και οι χρήστες που δεν προτιμούν το sideloading, ίσως τελικά κατέφευγαν σε αυτό καθώς ενδέχεται να ήθελαν εφαρμογές που χρησιμοποιούν για το σχολείο ή την εργασία τους και οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στο επίσημο App Store. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν και αυτοί διάφορες ζημιές. Επιπλέον, κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τους χρήστες σε εγκατάσταση εφαρμογών μέσω του sideloading, μιμούμενοι την εμφάνιση του App Store ή διαφημίζοντας δωρεάν ή αποκλειστικές λειτουργίες.

Η Apple έχει αναφερθεί ξανά στα παραπάνω επιχειρήματα σε ένα παρόμοιο έγγραφο που κοινοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ενώ και ο επικεφαλής απορρήτου της Apple, Erik Neuenschwander, είχε δηλώσει πως όποιος ενδιαφέρεται για sideloading να "πάει καλυτερα στο Android". Μάλιστα, ο CEO της Apple, Tim Cook, ισχυρίστηκε τότε ότι το sideloading θα καταστρέψει την ασφάλεια του iPhone και πολλές πρωτοβουλίες απορρήτου που έχει ήδη ενσωματώσει η εταιρεία στο App Store. Και αυτό το έγγραφο της Apple παρέχει παραδείγματα κακόβουλου λογισμικού που επηρεάζει Android κινητά.

Το App Store παραμένει το μόνο μέρος για την εγκατάσταση εφαρμογών στο iPhone και το iPad, εξαιρουμένων των συσκευών που έχουν υποστεί Jailbreak. Λόγω αυτής της αποκλειστικότητας, η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με διαρκείς πιέσεις ώστε να αλλάξει ενδεχομένως αυτή τη συμπεριφορά.

  • Like 1