Το Apple Music Classical είναι πλέον διαθέσιμο για «κατέβασμα» παγκοσμίως και με περισσότερα από 5 εκατομμύρια τραγούδια στη βάση δεδομένων του.

Προσφέρεται ως μέρος της συνδρομής Apple Music και σχεδιάστηκε για να καταστήσει απλούστερη και ευκολότερη την αναζήτηση και την εύρεση μοναδικών στην κλασική μουσική στοιχείων, όπως είναι οι ορχήστρες, οι μαέστροι, οι συνθέτες ή οι μουσικοί, κλασικά όργανα κ.ά. Το app αποτελεί απόγονο της Primephonic, της υπηρεσίας streaming που η Apple εξαγόρασε το 2021. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να διατεθεί στα τέλη του 2022, ωστόσο στις αρχές αυτού του μήνα, η Apple οριστικοποίησε την ημερομηνία λανσαρίσματος (28 Μαρτίου 2023).

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε συσκευές iPhone που «τρέχουν» iOS 15.4 ή μεταγενέστερη έκδοση, με την έκδοση για συσκευές Android να ετοιμάζεται. Όπως είναι αναμενόμενο, προσφέρει ποιότητα ήχου υψηλής ανάλυσης χωρίς απώλειες (lossless) 192KHz/24-bit ενώ χιλιάδες ηχογραφήσεις προσφέρονται και με χωρικό ήχο (Spatial Audio).

To Apple Classical Music δίνει επίσης τη δυνατότητα στους λάτρεις της κλασικής μουσικής να περιηγηθούν σε βιογραφίες συνθετών, σε περιγραφές των σημαντικότερων έργων, σε οδηγούς για να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν κ.ά. Ειδικά στον τομέα της αναζήτησης, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να παρέχονται απαντήσεις σε ερωτήματα που είναι μοναδική ή ειδικά στην κλασική μουσική ενώ επιπλέον επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει από πάνω από 700 επιλεγμένες λίστες αναπαραγωγής.

Apple Music Classical.png

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά πράγματα που απουσιάζουν από την κύρια εφαρμογή Apple Music. Οι συνδρομητές του Apple Music Voice Plan δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Apple Music Classical, δεν υπάρχει ακόμα εγγενής εφαρμογή για το iPad ενώ οι χρήστες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μουσικής για ακροάσεις εκτός σύνδεσης. Η γραμμή πλοήγησης (navigation bar) έχει μόλις τέσσερα κουμπιά (Listen Now, Browse, Library και Search) καθώς δεν υπάρχει πλέον η συντόμευση Radio. Το Apple Music Classical αναμφισβήτητα θα προσελκύσει τους λάτρεις της κλασικής μουσικής που αναζητούν πράγματα που είναι μοναδικά στο είδος και κυρίως εκείνα που ενδεχομένως θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν αλλού. 

  • Like 9