Η αμερικανική εταιρεία δικαιώθηκε στη διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόστιμα που είχε κληθεί να πληρώσει το 2016 και η συνέχεια στο σήριαλ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ένα από τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί η Apple τα τελευταία χρόνια, είναι και εκείνο της ευνοϊκής μεταχείρισης που κατηγορήθηκε πως τύγχανε από τις ιρλανδικές Αρχές. Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, είχε βρεθεί ότι η θυγατρική της Apple στην Ιρλανδία φορολογείτο με ποσοστό μικρότερο του 1% (μέσω μίας σειράς φοροελαφρύνσεων και ρυθμίσεων). Ως αποτέλεσμα η Ένωση επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ ύψους 14 δισ. ευρώ στην εταιρεία, καλώντας τη να το καταβάλλει στις αρχές της χώρας. Η Apple φυσικά δε δέχτηκε την ετυμηγορία και έχοντας στο πλευρό της την Ιρλανδική κυβέρνηση (!) εφεσίβαλε την απόφαση εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της στην απόφαση της Κομισιόν.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την έφεση της Apple, αφού η ίδια η Κομισιόν απέτυχε να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το πλεονέκτημα που -υποτίθεται πως- αποκόμισε η αμερικανική εταιρεία . Στην Apple δέχτηκαν με ευχαρίστηση την απόφαση ενώ θέση πήρε και το Υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας, δηλώνοντας ικανοποιημένο από την ανάδειξη της ίσης μεταχείρισης του τεχνολογικού κολοσσού.

Παρ’ ότι η επιβολή του προστίμου είχε χαρακτηριστεί ως τεράστια νίκη της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, όπως όλα δείχνουν η Apple δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εφέσιμη.