Παρά το αίτημα για επέκταση της διορίας, η εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι 9 Δεκεμβρίου για να εφαρμόσει τις αλλαγές που της επιβλήθηκαν

Μετά από μια ψηφιακή ακρόαση, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers απέρριψε το αίτημα της Apple να καθυστερήσει την εφαρμογή μιας μόνιμης διαταγής που απαιτεί από την Apple να κάνει σημαντικές αλλαγές στο App Store.

Ως μέρος της δικαστικής διαμάχης μεταξύ Apple και Epic, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers απαιτεί από την Apple να επιτρέψει στους developers να προσθέσουν συνδέσμους σε άλλες σελίδες εντός των εφαρμογών τους, επιτρέποντας έτσι εναλλακτικούς μεθόδους πληρωμής που δε θα απαιτούν τη χρήση του συστήματος της Apple.

Στην αρχική απόφαση, η Apple είχε περιθώριο 90 ημέρες να εφαρμόσει τις αλλαγές. Η Apple υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο, ζητώντας περισσότερο χρόνο, ουσιαστικά κερδίζοντας χρόνο έτσι ώστε να εφαρμόσει οποιεσδήποτε νέες δυνατότητες στο App Store‌ όταν ολοκληρωθούν όλες οι προσφυγές στη δίκη απέναντι στην Epic.

Το αίτημα της Apple απορρίφθηκε και η δικαστής δε θα παρέχει καθόλου επιπλέον χρόνο, με τις αλλαγές να πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι 9 Δεκεμβρίου. Με βάση τη διατύπωση της αρχικής απόφασης, απαγορεύεται στην Apple να περιορίζει τους developers να συμπεριλαμβάνουν "στις εφαρμογές τους και στα κουμπιά μεταδεδομένων, εξωτερικούς συνδέσμους ή άλλες παροτρύνσεις που κατευθύνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγορών".

Η δικαστής είπε πως η Apple ήθελε "μια αδιάλειπτη παραμονή χωρίς απαίτηση να καταβάλει προσπάθεια να συμμορφωθεί" και ότι υπάρχουν "πολλοί τρόποι" για να συμμορφωθεί με την εντολή προστατεύοντας τους χρήστες.

Η Gonzalez Rogers πρόσθεσε πως οι developers θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγουν το σύστημα πληρωμών. "Η ενημέρωση των καταναλωτών, η διαφάνεια και η επιλογή είναι προς το συμφέρον του κοινού" είπε.

Η Apple υποστήριξε πως η εφαρμογή των αλλαγών αυτών στο App Store μπορεί να "διαταράξει την προσεκτική ισορροπία μεταξύ developers και πελατών που παρέχεται από το App Store", με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτη ζημιά στην Apple και στους καταναλωτές της, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν έπιασε τόπο. Η Apple δεν είχε επιτυχία ούτε στο επιχείρημά της ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει "τα περίπλοκα και νομικά, τεχνολογικά και οικονομικά ζητήματα" που θα προκαλούσε η απαιτούμενη αλλαγή.

Ένας αντιπρόσωπος της Apple είπε στο The Verge πως η εταιρεία θα προσφύγει στο Ninth Circuit μετά την απόρριψη της Gonzalez Rogers, με σκοπό οι αλλαγές να καθυστερήσουν έως ότου να επιλυθούν όλες οι προσφυγές σε αυτή τη δίκη. Τέλος, η Apple τον Οκτώβριο υπέβαλε προσφυγή κατά της απόφασης που απαιτεί να αλλάξει τους κανόνες του App Store, αλλά αυτή η έφεση ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί πριν από την προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου.