Η νέα εξωτερική οθόνη της Apple αναπτύσσεται κάτω από το κωδικό όνομα J327.

Η οθόνη Pro Display XDR της Apple είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά εξακολουθούν να μην υπάρχουν φήμες & πληροφορίες για μία ενημερωμένη έκδοσή της στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο, η ιστοσελίδα 9to5Mac έμαθε από πηγές εξοικειωμένες με το θέμα ότι η Apple δοκιμάζει εσωτερικά μια νέα εξωτερική οθόνη με ένα ειδικό τσιπ A13 και τεχνολογία Neural Engine.

Η νέα οθόνη της Apple αναπτύσσεται κάτω από το κωδικό όνομα J327 και για την ώρα λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της είναι ασαφείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η οθόνη θα έχει ένα SoC κατασκευασμένο από την Apple, το οποίο λέγεται πως θα είναι το Α13 Bionic, το ίδιο δηλαδή που χρησιμοποιείται στη σειρά iPhone 11.

Μαζί με το A13 τσιπ, η εξωτερική οθόνη θα διαθέτει τεχνολογία Neural Engine, η οποία θα επιταχύνει τις εργασίες μηχανικής εκμάθησης. Παρόλο που οι φήμες δείχνουν ότι η Apple εργάζεται σε μία οικονομικότερη οθόνη για καθημερινή χρήση, η νέα εξωτερική οθόνη με το ειδικό SoC πιθανότατα θα είναι ένα νέο μοντέλο που θα αντικαταστήσει την Pro Display XDR στο μέλλον.

Το 2016, αμέσως μετά τη διακοπή της Thunderbolt Display της Apple, φήμες έλεγαν πως η Apple εργάζεται σε μια νέα οθόνη υψηλής ανάλυσης η οποία θα ενσωμάτωνε και κάρτα γραφικών. Ενώ η εταιρεία κυκλοφόρησε πράγματι τη δική της premium εξωτερική οθόνη το 2019, η Pro Display XDR δεν διέθετε τελικά GPU όπως προέβλεπαν οι φήμες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Apple δεν έχει παραιτηθεί από τα σχέδιά της να αναπτύξει μια οθόνη με κάποιου είδους SoC, τουλάχιστον για εσωτερικές δοκιμές αρχικά. Η ενσωμάτωση CPU/GPU στην εξωτερική οθόνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους Mac υπολογιστές να παρέχουν γραφικά υψηλής ανάλυσης χωρίς να χρησιμοποιούν όλους τους πόρους του εσωτερικού τσιπ του υπολογιστή.

Η Apple θα μπορούσε επίσης να συνδυάσει τις υψηλές επιδόσεις του SoC της οθόνης με αυτές του SoC του Mac για να προσφέρει ακόμη καλύτερη απόδοση κατά την εκτέλεση απαιτητικών εφαρμογών που απαιτούν πόρους γραφικών. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτό το SoC για να προσθέσει μερικές έξυπνες λειτουργίες, όπως AirPlay.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια της Apple ενδέχεται να αλλάξουν, όπως συνέβη δηλαδή και το 2019 με την Pro Display XDR. Όσον αφορά την κυκλοφορία αυτής της νέας οθόνης, για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κάποιο παράθυρο λανσαρίσματος.