Βάζοντας τέλος στη δικαστική -και εξωδικαστική- διαμάχη των Epic Games και Apple, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers εξέδωσε μόνιμη διαταγή το πρωί της Παρασκευής, θέτοντας νέους περιορισμούς στους κανόνες τους Apple App Store.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκτείνεται σε 185 σελίδες, η Apple: «… περιόριζε μονίμως και απαγόρευε στους developers να συμπεριλαμβάνουν στις εφαρμογές τους και τα κουμπιά μεταδεδομένων τους, εξωτερικούς συνδέσμους ή άλλους τρόπους δράσης για να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε μηχανισμούς αγορών, πέραν του δικού της συστήματος καθώς και της επικοινωνίας με πελάτες τους μέσω σημείων επαφής που ελήφθησαν οικειοθελώς από πελάτες μέσω εγγραφής λογαριασμού εντός της εφαρμογής».

Εν συντομία, η Apple θα πρέπει να επιτρέψει στους developers να κατευθύνουν τους χρήστες των εφαρμογών τους και σε επιλογές πληρωμής πέρα από αυτές που προσφέρει η ίδια μέσω του App Store, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν το 30% κάθε πώλησης στην εταιρεία. Αυτό θα μπορεί να γίνει με τη χρήση «κουμπιών, εξωτερικών συνδέσων ή άλλους τρόπους που προυποθέτουν κάποια ενέργεια από τον καταναλωτή» προκειμένου αυτός να αγοράσει μία εφαρμογή ή παιχνίδι χωρίς να χρησιμοποιήσει το σύστημα πληρωμών της Apple. Η διαταγή έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ σε 90 ημέρες - στις 9 Δεκεμβρίου - εκτός και αν επιβληθεί διαταγή από ανώτερο δικαστήριο.

Σε ξεχωριστή απόφαση, το δικαστήριο επίσης έκρινε ότι η Epic Games πράγματι παραβίασε τη σύμβαση με την Apple όταν ξεκίνησε να εφαρμόζει το δικό της εναλλακτικό σύστημα πληρωμών εντός της εφαρμογής Fortnite. Και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δικαστήριο ότι η Epic θα πρέπει να καταβάλει στην Apple το 30% όλων των εσόδων που συλλέχθηκαν μέσω του συγκεκριμένου συστήματος από την ώρα της εφαρμογής του (το ποσό ξεπερνάει τα $3,5 εκατομμύρια).

Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers επίσης απέρριψε τον ορισμό και των δύο μερών για το τι σημαίνει «marketplace» στην υπόθεση. «Η αγορά που έχει σχέση εδώ είναι οι ψηφιακές συναλλαγές στο mobile gaming, όχι το gaming γενικά και όχι τα εσωτερικά λειτουργικά συστήματα της Apple που σχετίζονται με το App Store» επισήμανε η δικαστής. Υπό αυτή την έννοια, «το δικαστήριο δεν μπορεί τελικά να συμπεράνει ότι η Apple λειτουργεί μονοπωλιακά σύμφωνα με την ομοσπονδιακή ή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Παρόλα αυτά, στην δίκη έγινε αντιληπτό ότι η Apple εμπλέκεται σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σύμφωνα με τους νόμους περί ανταγωνισμού στην Καλιφόρνια».

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Apple σχολίασαν την απόφαση ως νίκη για το μοντέλο του App Store. «Σήμερα το Δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: ότι το App Store δεν παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η Apple αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό σε κάθε τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται και πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι developers μας επιλέγουν επειδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι το App Store είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη αγορά». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney εξέφρασε την απογοήτευσή του για την δικαστική απόφαση. «Η σημερινή απόφαση δεν αποτελεί νίκη για τους developers ή για τους καταναλωτές. Η Epic μάχεται για θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των μεθόδων πληρωμής Εντός-Εφαρμογής και μεταξύ των καταστημάτων εφαρμογών για δισεκατομμύρια καταναλωτές». Όπως φυσικά αναμενόταν, η Epic Games αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Η απόφαση ωστόσο δείχνει, ότι ο «κλοιός» γύρω από την Apple και το App Store στενεύει. Μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, και μετά από συμφωνία με την Ιαπωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Apple συμφώνησε να επιτρέψει στους developers εφαρμογών ανάγνωσης/ ακρόασης μουσικής ή παρακολούθησης βίντεο (π.χ. Netflix, Spotify) να καθοδηγούν τους πελάτες τους μέσα από τα apps τους σε εξωτερικές σελίδες για να γίνουν συνδρομητές στις υπηρεσίες τους ή να προχωρήσουν σε αγορές παρακάμπτοντας την προμήθεια της Apple. Πρόσφατα επίσης, ένας νόμος στη Νότια Κορέα άνοιξε την πόρτα σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, αν και οι πρακτικές επιπτώσεις του νόμου είναι ακόμα ασαφείς.

  • Like 10