Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να επιβάλλουν πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές και αθέμιτες πρακτικές που αφορούν το Apple Pay και το chip NFC στις συσκευές iPhone.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αυτή τη περίοδο επανεξετάζουν κάθε πτυχή της υπόθεσης όσο και το ύψος του προστίμου, το οποίο ενδέχεται να επιβληθεί στην Αμερικάνικη εταιρεία από το νέο έτος.

Η έρευνα για τις μονοπωλιακές τακτικές της Apple όσον αφορά την υπηρεσία Apple Pay και το chip τεχνολογίας NFC στο εσωτερικό του iPhone ξεκίνησε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι. Εκείνη την εποχή, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν η Apple απέκλεισε σκοπίμως και  αδίκως τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες πληρωμών χωρίς επαφή, με το να περιορίσει τη χρήση της τεχνολογίας NFC εντός του iPhone.

Στο άρθρο του Reuters αναφέρεται ότι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επιβάλουν πρόστιμο στην Apple για «αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με την τεχνολογία NFC». Αν και επί του παρόντος δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες εντούτοις το πρόστιμο -σε συνδυασμό με την νομοθεσία- «θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν» την Apple να «ανοίξει το σύστημα πληρωμών της σε αντιπάλους».

Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του ανταγωνισμού καθώς και για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού συντάσσει αυτή την περίοδο την λεγόμενη δήλωση ενστάσεων, στην οποία εκθέτει τις ανησυχίες της και αναμένεται να σταλεί στην Apple το επόμενο έτος.

Αν και η Apple με την πάροδο του χρόνου «άνοιξε» την πρόσβαση στο NFC chip που βρίσκεται στο iPhone, τρίτα μέρη εξακολουθούν να παρεμποδίζονται στον μέγιστο βαθμό συγκριτικά με την ενσωμάτωση του Apple Pay με το iOS. Για παράδειγμα, όταν ένα iPhone πλησιάζει έναν αναγνώστη NFC, εμφανίζεται αμέσως το περιβάλλον χρήστης Wallet and Apple Pay κάτι που δεν είναι δυνατό σε τρίτους.

Φέτος, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν γνωστό ότι το App Store παραβιάζει την νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ειδικά όσον αφορά τις υπηρεσίες music streaming. Μετά από καταγγελίες του Spotify, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager δήλωσε ότι η Apple ευνοεί σκοπίμως το Apple Music έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών streaming εξαιτίας των τελών που επιβάλλονται στους developers των εφαρμογών που βρίσκονται στο App Store.

Η κ. Margrethe Vestager εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη Siri, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ακούσει παράπονα από περισσότερες από 200 εταιρείες σχετικά με τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού (π.χ. αποκλειστικότητα, δεσμεύσεις) που σχετίζονται με τους ψηφιακούς βοηθούς. Για την ώρα ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί επίσημο κατηγορητήριο. Γνωρίζουμε, ότι η κ. Margrethe Vestager συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Ν. Υόρκη με τον Tim Cook, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple ωστόσο οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης παραμένουν ασαφείς. Είναι δύσκολο ωστόσο να φανταστούμε ότι δεν έγινε συζήτηση για το Apple Pay και το NFC chip του iPhone.

 

  • Like 3
  • Sad 1