Τα 430 δισεκατομμύρια δολάρια θα φτάσουν οι επενδύσεις του τεχνολογικού κολοσσού

Η Apple ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τις επενδύσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 20% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, διαθέτοντας 430 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναπτύξει επεξεργαστές νέας γενιάς και να ενισχύει τις καινοτομίες στην ασύρματη τεχνολογία 5G μέσω των εγκαταστάσεών της σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης που θα κατέγραφε στη διάρκεια της πανδημίας.

Η εταιρία πίσω από τα iPhone πρόκειται να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στη Βόρεια Καρολίνα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις της Apple έχουν υπερβεί τον αρχικό στόχο πενταετίας, όπως αυτός είχε τεθεί το 2018, και έκανε λόγο για 350 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η εταιρία. Όμως, κατά το ίδιο διάστημα η ίδια η Apple συνέχισε να αναπτύσσεται. Η μετοχή της έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 200% περίπου στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του προηγούμενου επενδυτικού προγραμματισμού, τον Ιανουάριο του 2018, με την αποτίμηση της εταιρίας να υπερβαίνει πλέον τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple, η οποία εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποτελεί την εταιρία με τις μεγαλύτερες φορολογικές εισφορές στις ΗΠΑ, καθώς έχει καταβάλλει 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικούς φόρους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ανακοίνωση για την αύξηση των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφεται λίγο καιρό αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησής του για αύξηση της φορολόγησης των κερδών από δραστηριότητες στο εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για μια σειρά από έργα υποδομών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Apple καθώς και άλλες κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες δήλωσαν κέρδη άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις δραστηριότητές τους εκτός ΗΠΑ κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, καθιστώντας τους βασικούς στόχους των προτάσεων του Αμερικανού προέδρου.

"Σε αυτή την περίοδο ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, η Apple ενισχύει τη δεδομένη δέσμευσή μας στην ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγής στις ΗΠΑ, με ένα μνημειώδες πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο θα ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες και των πενήντα πολιτειών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού.