Η Apple ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μία νέα λειτουργία με την ονομασία «Lockdown Mode». Πρόκειται για ένα «ακραίο» επίπεδο ασφάλειας σχεδιασμένο για έναν «πολύ μικρό αριθμό χρηστών που αντιμετωπίζουν σοβαρές, στοχευμένες απειλές».

Η «λειτουργία κλειδώματος» Θα διατεθεί από αυτό το Φθινόπωρο όταν και η εταιρεία θα προχωρήσει στη διάθεση των iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura. Η εταιρεία λέει ότι δημιούργησε το Lockdown Mode για να βοηθήσει στην προστασία ατόμων υψηλού προφίλ που, λόγω της θέσης ή της δουλειάς τους, ενδέχεται να στοχοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο από κακόβουλο λογισμικό που αναπτύχθηκε από εταιρείες όπως η NSO Group, η οποία βρίσκεται πίσω από το κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware) με την ονομασία Pegasus ή άλλες ομάδες hacking που έχουν μάλιστα κρατική υποστήριξη. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας κλειδώματος θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες ενός iPhone, iPad ή Mac, με στόχο να αποτρέψει τη πιθανότητα να εισχωρήσει στη συσκευή τέτοιου τύπου λογισμικό κατασκοπείας.

Στην εφαρμογή Μηνύματα (Messages) για παράδειγμα, τα περισσότερα συνημμένα εκτός από τις εικόνες θα αποκλειστούν. Το ίδιο ισχύει και για την προεπισκόπηση συνδέσμων. To Lockdown Mode θα απαγορεύει επίσης τις εισερχόμενες κλήσεις FaceTime ή άλλες προσκλήσεις, εκτός και αν προέρχονται από κάποιο άτομο με το οποίο είχατε μοιραστεί πρόσκληση ή είχατε καλέσει στο παρελθόν. Οι ενσύρματες συνδέσεις επίσης του iPhone με υπολογιστές ή άλλα αξεσουάρ θα απενεργοποιούνται όταν η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία κλειδώματος.

Η Apple θα αποκλείσει επίσης ορισμένες διαδικτυακές τεχνολογίες, όπως το just-in-time JavaScript compilation εκτός και αν προχωρήσετε στην έγκριση κάποιας ιστοσελίδας χειροκίνητα. Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός προφίλ διαμόρφωσης ή η προσθήκη μιας συσκευής στη διαχείριση φορητών συσκευών όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία κλειδώματος. Σύμφωνα με ένα screenshot που έδωσε στη δημοσιότητα η Apple, κάποιες εμπειρίες δεν θα είναι διαθέσιμες καθόλου.

43732d10-fd52-11ec-b97e-2deefa401941.webp

Η εταιρεία λέει ότι όλες οι παραπάνω προστασίες που περιγράψαμε θα διατεθούν μόλις ξεκινήσει και η διάθεση του «Lockdown Mode». Με τον καιρό, η Apple σκοπεύει να προσθέσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες ενώ θα επεκτείνει και το πρόγραμμα Security Bounty ώστε να περιλαμβάνει και την νέα λειτουργία κλειδώματος. Οι ερευνητές που θα βρουν αδυναμίες στη λειτουργία κλειδώματος και επομένως θα βοηθήσουν την εταιρεία να την κάνει ασφαλέστερη, θα δικαιούνται αμοιβή έως και $2 εκατομμυρίων.

«Η Apple κατασκευάζει τις ασφαλέστερες φορητές συσκευές στην αγορά. Το Lockdown Mode είναι μία πρωτοποριακή δυνατότητα που αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας να προστατεύουμε τους χρήστες ακόμη και από τις πιο σπάνιες, και προηγμένες επιθέσεις» δήλωσε ο Ivan Krstić, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας μηχανικής και αρχιτεκτονικής της Apple. «Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα πέσει ποτέ θύματα στοχευμένων κυβερνοεπιθέσεων, εργαζόμαστε ακούραστα για να προστατεύσουμε τον μικρό αριθμό χρηστών που ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους. Σε αυτό περιλαμβάνεται το να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε άμυνες ειδικά για αυτούς τους χρήστες, καθώς και να υποστηρίζουμε τους ερευνητές και τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο που κάνουν κρίσιμης σημασίας έργο για να αποκαλύψουν μισθοφορικές εταιρείες που προχωρούν σε τέτοιες ψηφιακές επιθέσεις».

Η Apple μήνυσε την NSO πέρυσι για να «λογοδοτήσει» για τα κράτη που στοχεύουν και κατασκοπεύουν τους χρήστες της. Η εταιρεία επίσης έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε δωρεά $10 εκατομμυρίων καθώς και όλο το ποσό της αποζημίωσης που ενδέχεται να λάβει ως αποτέλεσμα της αγωγής, σε οργανισμούς που «διερευνούν, εκθέτουν και αποτρέπουν εξαιρετικά στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις». Οι δωρεές θα γίνουν μέσω του Ταμείου Αξιοπρέπειας και Δικαιοσύνης του Ιδρύματος Ford.

 

  • Like 9