Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Apple ανέστειλε τις πωλήσεις των προϊόντων της στην Τουρκία εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας στη χώρα, η οποία χειροτερεύει διαρκώς.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σύμφωνα με το CNBC βρίσκεται σχεδόν στο 20% ενώ η αξία της Τουρκικής λίρας μόλις χθες υποχώρησε κατά 15% με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να είναι πλέον περίπου 13:1.

Επί του παρόντος, αν επισκεφτείτε την Τουρκική έκδοση του online Apple Store, όλα δείχνουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι ωστόσο να επιχειρήσετε να προσθέσετε ένα προϊόν στο καλάθι των αγορών σας. Αν και η Apple δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την κατάσταση, φαίνεται πως η εταιρεία έχει σταματήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της στην Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης. Και δεν είναι μόνο η Apple που ανέστειλε τις οικονομικές δραστηριότητες της στην χώρα καθώς αναφέρονται και άλλες εταιρείες κολοσσοί και βιομηχανίες που κατέφυγαν σε αυτή την κίνηση.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν διαθέτει διαθέσιμα αποθέματα για να τα διοχετεύσει στην αγορά την ώρα που οι πολίτες καταφεύγουν σε ανταλλακτήρια και τράπεζες για να μετατρέψουν τις λίρες τους σε δολάρια.

Η νέα, μεγάλων διαστάσεων ύφεση προκλήθηκε την επομένη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει νομισματική πολιτική. Ο κ. Ερντογάν έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταγγέλλει συνωμοσία εναντίον της τουρκικής οικονομίας, την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά αλλαγή πλεύσης και άμεσες παρεμβάσεις για να σταματήσει η υποχώρηση της λίρας.  Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην κεντρική τουρκική τράπεζα υπερασπιζόμενος τις συνεχιζόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, «η νέα ύφεση προκλήθηκε αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά τις αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας εν μέσω διψήφιου πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την συγκεκριμένη κίνηση ως μέρος ενός “οικονομικού πολέμου ανεξαρτησίας” την ώρα που απορρίπτει τις όποιες εκκλήσεις από επενδυτές και αναλυτές για αλλαγή πορείας».

apple online store.jpg

Όπως αναφέρει το CNBC, ακριβώς πριν από δύο χρόνια, η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου ήταν 5,6:1 ενώ αυτή την εβδομάδα έφτασε σε νέο χαμηλό, στις 13,45 ανά δολάριο. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία πλησιάζει το 20%.

Όπως επισημαίνει το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τις αρχές του 2018, εξαιτίας του συνδυασμού των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Δύση, των ελλειμμάτων, της συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και του ολοένα αυξανόμενου χρέους της χώρας - αλλά και το πιο σημαντικό, της άρνησης να αυξηθούν τα επιτόκια για να μετριαστεί ο πληθωρισμός».

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό η Apple θα αναστείλει τις πωλήσεις των προϊόντων της στην Τουρκία αφού δεν έχει ακόμα σχολιάσει δημοσίως το θέμα. Η εταιρεία εγκαινίασε το πρώτο της Apple Store το 2014 ενώ πριν από ένα μήνα άνοιξε το τρίτο της κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη.

  • Like 1
  • Haha 5