Αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις και πρόστιμα βρίσκεται η Apple καθώς η έρευνα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής συνεχίζεται μετά την καταγγελία της γνωστής εταιρείας music streaming Spotify για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την Apple. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να ενισχύει την υπόθεση της ενάντια στην Apple εν μέσω των ολοένα αυξανόμενων ελέγχων στις μεγάλες εταιρείας τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να θυμίσουμε ότι το 2019, η εταιρεία Spotify υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυριζόμενη ότι η Apple επιβάλλει κανόνες στο App Store που «περιορίζουν σκόπιμα τις επιλογές και καταπνίγουν την καινοτομία σε βάρος της εμπειρίας του χρήστη» κατηγορώντας την Αμερικάνικη εταιρεία ότι «ενεργεί εσκεμμένα τόσο ως παίκτης όσο και ως διαιτητής ώστε οι υπόλοιποι app developers να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση». Ειδικότερα, το Spotify επισήμανε ότι η προμήθεια 30% που λαμβάνει η Apple για αγορές από το App Store, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών ή συνδρομών εντός της εφαρμογής αναγκάζει την υπηρεσία music streaming να χρεώνει τους συνδρομητές της με $12,99 το μήνα για το πρόγραμμα Premium στο App Store μόνο και μόνο για να εισπράττει το ποσό των $9,99 το μήνα, καθώς τα υπόλοιπα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες της Apple.

To Spotify ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο η Apple έχει ένα «άδικο πλεονέκτημα» έναντι του Spotify καθώς το τελευταίο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί δίκαια την προσφορά των $9,99 ανά μήνα της Apple με το Apple Music εντός του App Store‌. Η εταιρεία συνέχισε στην καταγγελία της, ότι στην περίπτωση που το Spotify επιλέξει να μην εισπράττει τις πληρωμές για τις αγορές/ συνδρομές εντός του App Store‌ αντιμετωπίζει μία σειρά από «τεχνικούς περιορισμούς και περιορισμούς στην εμπειρία χρήσης» που επιβάλλονται από την Apple. Υποστηρίζεται επίσης ότι η Apple απέκλειε το Spotify και άλλους ανταγωνιστές από υπηρεσίες και προϊόντα όπως είναι οι Siri, HomePod και Apple Watch καθιστώντας την υπηρεσία Apple Music μια περισσότερο ελκυστική επιλογή για τους συνδρομητές.

Τον Απρίλιο του 2021, μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι πράγματι, η Apple παραβιάζει την αντι-ανταγωνιστική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Apple να αρνείται τους ισχυρισμούς περί αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς και δηλώνοντας -την εποχή που έγινε η καταγγελία του Spotify- ότι ο αντίπαλός της χρησιμοποιούσε «τα οικονομικά της κίνητρα σε παραπλανητική ρητορική».

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να ορίσει πρόσθετες κυρώσεις, καθώς έχει πρόσθετα στοιχεία για να υποστηρίξει την υπόθεση ενάντια στην Apple. Τα πρόστιμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

  • Like 2