H Apple μετά από χρόνια σχεδιασμού και ανάπτυξης έχει σχεδόν ολοκληρώσει την μετάβαση της από την αρχιτεκτονική x86-64 στην αρχιτεκτονική ARM, όσον αφορά τους επεξεργαστές για τους υπολογιστές Mac, χρησιμοποιώντας Apple Silicon.

Η Αμερικάνικη εταιρεία διαπιστώνοντας τα οφέλη της αρχιτεκτονικής ARM αλλά και εκμεταλλευόμενη την ισχυρή ομάδα ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει, μετέφερε την τεχνογνωσία της από τις φορητές συσκευές (π.χ. iPhone) στους υπολογιστές και σήμερα, οι περισσότεροι υπολογιστές της εξοπλίζονται με επεξεργαστή που έχει σχεδιάσει η ίδια η εταιρεία βασιζόμενη σε πνευματική ιδιοκτησία της ARM (για την οποία βεβαίως πληρώνει δικαιώματα).

Ο εκδημοκρατισμένος χαρακτήρας της τρέχουσας πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) της ARM επιτρέπει στις εταιρείες που κατέχουν δικαιώματα χρήσης να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, δεδομένου ότι η ιδιοκτήτρια SoftBank δεν κατασκευάζει τους δικούς της επεξεργαστές.

Όμως αν εγκριθεί και ολοκληρωθεί η εξαγορά της ARM από την Nvidia, η Apple θα βρεθεί σε μία θέαση όπου θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αποκλειστεί από την αιχμή της τεχνολογίας ARM, καθώς η Nvidia ενδέχεται να την κρατήσει για τον εαυτό της και τους δικούς της επεξεργαστές.

Μαθαίνουμε ότι για κάθε ενδεχόμενο, η Apple έχει στρέψει την προσοχή της στις αρχιτεκτονικές μηχανών ανοικτού κώδικα, όπως η RISC-V, κάνοντας γνωστό -με την πρόσληψη προσωπικού έμπειρου στην αρχιτεκτονική RISC-V- ότι ξεκίνησε να βάζει τις βάσεις πάνω στην αρχιτεκτονική που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει στα δικά της υψηλής απόδοσης SoCs για χρήση σε φορητές συσκευές και στις μελλοντικές γενιές Mac.

  • Like 3