Στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, ο γνωστός καλλιτέχνης Neil Young μετά από διαμάχη με το Spotify αποφάσισε να αποσύρει τη μουσική του από τις λίστες της δημοφιλούς μουσικής υπηρεσίας.

Η διαμάχη με την πλατφόρμα αφορά το podcast του Joe Rogan καθώς σύμφωνα με τον Neil Young, η μουσική υπηρεσία επιτρέπει την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Ο Neil Young έδωσε στην πλατφόρμα τελεσίγραφο τύπου «αυτός ή εγώ» με το Spotify τελικώς να επιλέγει να διατηρήσει στις λίστες του την παραγωγή του Joe Rogan, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες πλήρωσε περί τα $100 εκατομμύρια για να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα. Η γνωστή πλατφόρμα επίσης έκανε γνωστό ότι κατάργησε περισσότερα από 20 χιλιάδες επεισόδια podcast που σχετίζονταν με παραπληροφόρηση γύρω από τη νόσο COVID-19 και τον ιό SARS-CoV2 και δήλωσε απογοητευμένη για την απόφαση του γνωστού καλλιτέχνη (η οποία πάρθηκε από κοινού με τη δισκογραφική εταιρεία Warner Records που συνεργάζεται) να αφαιρέσει τη μουσική του.

Από την άλλη, το Spotify δεν εξήγησε τους λόγους που το οδήγησαν να εξακολουθήσει να φιλοξενεί επεισόδια του podcast Joe Rogan Experience που περιέχουν παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων και ισχυρισμών του Δρ. Robert Malone ότι κάποιου είδους «ψύχωση» οδήγησε τους ανθρώπους στο να πιστεύουν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά. Το συγκεκριμένο επεισόδιο οδήγησε τουλάχιστον 1000 ιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς να αποστείλουν ανοικτή επιστολή στο Spotify απαιτώντας να ακολουθήσει μία πολιτική που στέκεται απέναντι στη παραπληροφόρηση.

7312f160-041f-11ea-8eef-61332c391b21.webp

Αν και όπως αναφέραμε το Spotify δεν έδωσε εξηγήσεις, η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ενδεχομένως το τεράστιο ποσό της επένδυσης στο podcast Joe Rogan Experience αλλά και η επιτυχία που έχει σημειώσει, καθώς είναι από τα δημοφιλέστερα podcasts -αλλά και από τα πλέον αμφιλεγόμενα καθώς φιλοξενεί συνομωσιολόγους όπως ο Alex Jones του InfoWars- με έως και 11 εκατομμύρια ακροατές κατά μέσο όρο, .

Ο Neil Young πάντως είχε και στο παρελθόν προβλήματα με το Spotify κατηγορώντας την υπηρεσία ότι η ποιότητα του ήχου -εκείνον τουλάχιστον τον καιρό- ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών, με τον καλλιτέχνη να δημιουργεί τον music player με την ονομασία «Pono» που σχεδιάστηκε για να προσφέρει υψηλής ποιότητας ήχο. «Οι Amazon, Apple Music και Qobuz αποδίδουν έως και το 100% της (ποιότητας) της μουσικής σήμερα, η οποία ακούγεται πολύ καλύτερα από τον άθλιο υποβαθμισμένο και στείρο ήχο του Spotify» έγραψε στην ιστοσελίδα του ο Neil Young.

Ο δημιουργός μάλιστα βρήκε και έναν σπουδαίο σύμμαχο στη διαμάχη του με το Spotify, την Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια Joni Mitchel, η οποία δήλωσε ότι αποσύρει και τη δική της μουσική από την γνωστή πλατφόρμα εξαιτίας της παραπληροφόρησης για την ασθένεια COVID-19. «… ανεύθυνοι διαδίδουν ψέματα που κοστίζουν τη ζωή σε ανθρώπους» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι στέκεται στο πλευρό του «Neil Young και της παγκόσμιας επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας σε αυτό το θέμα».

Με όλα τα παραπάνω να έχουν αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας, η υπηρεσία Apple Music άρχισε να «τρίβει τα χέρια της» και ξεκίνησε να «φλερτάρει» με τον Neil Young και τους θαυμαστές του στέλνοντας ειδοποιήσεις, προχωρώντας σε αναρτήσεις στο Twitter και δημιουργώντας playlists με τη μουσική του Neil Young ενώ δεν δίστασε να αυτοχαρακτηριστεί ως το «σπίτι του Neil Young».

Όσον αφορά την δημοτικότητα των μουσικών υπηρεσιών, το Spotify φαίνεται πως χάνει λίγο έδαφος σε σχέση με τους αντιπάλους του. Την ώρα που εξακολουθεί να είναι η δημοφιλέστερη μουσική υπηρεσία με μεγάλη διαφορά, 31%, έναντι του 15% της Apple Music που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, εντούτοις το ποσοστό έχει μειωθεί από το 33% που κατείχε το 2020.

  • Like 3