Οι νομικοί εκπρόσωποι της Apple ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατέληξαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό με τους προγραμματιστές που είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αν και η έγκριση της συμφωνίας από το δικαστήριο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, στην πραγματικότητα απομένουν μόνο τα τυπικά για να υλοποιηθεί.

Η μεγαλύτερη εξέλιξη, σε ότι αφορά την Apple, το App Store και τους developers με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ότι οι τελευταίοι θα μπορούν πλέον να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τρόπους πληρωμής για αγορές εκτός της εφαρμογής iOS ή του App Store - πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον να ενημερώσουν τους πελάτες για επιλογές πληρωμής που δεν υπόκεινται σε προμήθειες της Apple. Στον διακανονισμό επίσης περιλαμβάνονται περισσότερες βαθμίδες τιμολόγησης και μία έκθεση διαφάνειας σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης κάθε εφαρμογής. 

Η αγωγή κατατέθηκε το 2019 από τους developers Donald Cameron και Illinois Pure Sweat Basketball κατηγορώντας την Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό και μονοπωλιακές πρακτικές επειδή επέτρεπε το «κατέβασμα» εφαρμογών για το iPhone μόνο από το App Store. Στην ανακοίνωση της, η Apple διευκρινίζει «ότι οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να επικοινωνούν στους πελάτες τους -π.χ. μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- τους τρόπους (ή τις μεθόδους) πληρωμής ακόμα και εκτός της εφαρμογής iOS τους» με την εταιρεία να επισημαίνει ότι «όπως πάντα, οι προγραμματιστές δεν θα πληρώνουν στην Apple προμήθεια για αγορές που πραγματοποιούνται εκτός της εφαρμογής τους ή των App Stores».

Τι σημαίνει το παραπάνω για τους προγραμματιστές; Ότι θα μπορούν επιτέλους να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω άλλων υπηρεσιών επικοινωνίας (κάτι που ήταν δύσκολο να γίνει με τους κανόνες του App Store, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν στοιχεία επικοινωνίας που αποκτήθηκαν μέσω της εφαρμογής για να επικοινωνούν με τους πελάτες τους εκτός της εφαρμογής). Αυτό σημαίνει, ότι λόγω του διακανονισμού, θα αλλάξουν οι όροι στο App Store για όλες τις κατηγορίες εφαρμογών καθώς οι προγραμματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους χρήστες για μεθόδους πληρωμής των εφαρμογών τους που δεν υπόκεινται σε προμήθειες της Apple.

Όσον αφορά τις βαθμίδες τιμολόγησης, η Apple δήλωσε ότι θα επεκτείνει τον αριθμό τους από λιγότερες από 100 σε περισσότερες από 500. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να δημοσιεύει μια νέα ετήσια έκθεση διαφάνειας που θα μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού των εφαρμογών που απορρίφθηκαν, του αριθμού των λογαριασμών πελατών και προγραμματιστών που απενεργοποιήθηκαν, του αριθμού των εφαρμογών που καταργήθηκαν από το App Store καθώς και «αντικειμενικών δεδομένων που σχετίζονται με ερωτήματα αναζήτησης και τα αποτελέσματα τους» επίσης στο App Store.

Η Apple επίσης έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει ένα fund για προγραμματιστές που πληρούν τις προϋποθέσεις στην Αμερική και κέρδισαν λιγότερο από $1 εκατομμύριο δολάρια ανά ημερολογιακό έτος μέσω του App Store στην Αμερική την περίοδο μεταξύ 4 Ιουνίου 2015 και 26 Απριλίου 2021. Από ότι φαίνεται, κάτι τέτοιο αντιπροσωπεύει το 99% των προγραμματιστών στην Αμερική. Η Hagens Berman, μια από τις δικηγορικές εταιρείες που εκπροσωπούν τους ενάγοντες στην υπόθεση έκανε γνωστό ότι το fund αξίας $100 εκατομμυρίων θα πραγματοποιεί πληρωμές από $250 έως $30.000.

Σε κάθε περίπτωση, η Apple βγαίνει κερδισμένη από τις εξελίξεις αφού δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πολύ πιο σημαντικές αλλαγές που ζητούσαν αρχικά οι developers. Οι δύο κυριότερες ήταν η γενικότερη μείωση στο ποσοστό που κρατά η Apple από κάθε πώληση παιχνιδιού ή εφαρμογής (ακόμα και in-app) που τώρα βρίσκεται στο 30% εκτός από εξαιρέσεις, αλλά και στη δυνατότητα το App Store να δέχεται εναλλακτικά συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών πέρα από αυτό της Apple. Τα παραπάνω πάντως δεν επηρεάζουν την έρευνα της Ευρωπαικής Ένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τυχόν αντιμονοπωλιακές τακτικές της Apple με το App Store και το ψηφιακό πορτοφόλι Apple Pay.