Με έμφαση στην σταθερότητα, τις επιδόσεις και την γρήγορη απόκριση, το iOS 12 είναι η επόμενη μεγάλη έκδοση της mobile πλατφόρμας της Apple, η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγο στο συνέδριο WWDC 2018.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος λογισμικού της Apple, Craig Federighi, ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν σε θέματα ταχύτητας στο iOS 12 είναι το άνοιγμα των εφαρμογών το οποίο είναι δύο φορές πιο γρήγορο από την προηγούμενη έκδοση που ήδη είχε σημειώσει μεγάλη βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα.

Στις υπόλοιπες προσθήκες του iOS 12 που ξεχωρίζουν είναι οι εξής:

ARKit 2.0: Νέα έκδοση της πλατφόρμας επαυξημένης πραγματικότητας της Apple με δυνατότητα δημιουργίας εμπειριών στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν δύο ή περισσότεροι χρήστες, ο καθένας με τη δική του συσκευή, ένα σενάριο κομμένο και ραμμένο για μελλοντικά παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν στο App Store. Ένα από αυτά θα είναι μια νέα εφαρμογή της Lego η οποία θα συνδυάζει φυσικά στοιχεία ενός κανονικού Lego παιχνιδιού, με ψηφιακά στοιχεία τα οποία θα προστίθενται μέσω της εφαρμογής.

Screenshot_4.jpg.d49f9fa5b13e7f353f75e39addbc042c.jpg
 
Επιπλέον κάθε iOS συσκευή θα διαθέτει πλέον μια νέα εφαρμογή με την ονομασία Measure η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μετράει την απόσταση δύο σημείων στο περιβάλλον μέσω της κάμερας και με μεγάλη ακρίβεια, μια λειτουργία που ήδη προσφέρουν πολλές εφαρμογές στο App Store.
 
Screenshot_2.jpg.bc9f7afe07d48b45ee04a9ad82d2ad28.jpg

Photos:  Βελτιώσεις υπάρχουν και στην κεντρική εφαρμογή Φωτογραφιών του iOS η οποία αποκτά καλύτερη αναζήτηση. Μέσω της καρτέλας "For You", ο χρήστης μπορεί να δει φωτογραφίες που η εφαρμογή ξεχωρίζει. Μερικά από τα σενάρια είναι η εμφάνιση μιας φωτογραφίας η οποία έχει επεξεργαστεί από την εφαρμογή για καλύτερα χρώματα, ή η εμφάνιση μιας φωτογραφίας πριν ένα χρόνο ακριβώς. 

Siri:  Πιο έξυπνη και προσωποποιημένη θέλει να κάνει τη ψηφιακή βοηθό του iOS, τη Siri, μέσα από τη λειτουργία Shortcuts η οποία διαθέτει μάλιστα και τη δική της εφαρμογή. Αρχικά η Siri θα προτείνει διάφορες ενέργειες στον χρήστη που έχει εντοπίσει ότι πραγματοποιεί συχνά και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ενώ μέσα από τη Home Screen θα προτείνει την αποστολή SMS σε περίπτωση που αργήσετε σε ένα ραντεβού, ή να καλέσετε κάποια επαφή σας που έχει γενέθλια. 

Screenshot_15.jpg.ce4c8b6a5036caa166bd9546df48042f.jpg

Κάθε εφαρμογή μπορεί να προσθέσει συγκεκριμένα shortcuts (συντομεύσεις) όπως ερωτήματα στα οποία θα απαντά η Siri. Ακόμα η εφαρμογή Shortcuts, θα αποτελεί στην ουσία κάτι σαν την υπηρεσία IFTTT, επιτρέποντας στον χρήση να δημιουργήσει πολύ εύκολα αυτοματοποιημένα σενάρια ενεργειών τα οποία θα ενεργοποιούνται με την αντίστοιχη φωνητική εντολή στη Siri.

Ελεγχόμενη χρήση: Σε απόλυτη αρμονία με τη Google και το Android P, το iOS 12 διαθέτει μια σειρά χαρακτηριστικών για ελεγχόμενη χρήση του iPhone ή του iPad, προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του χρήστη αλλά και να υπάρχει τρόπος για ένα γονέα να επιλέξει ακριβώς σε ποιες εφαρμογές και για πόσο χρόνο θα έχει πρόσβαση το παιδί του. Με ενεργοποιημένο το DND (Do not disturb) κατά τη διάρκεια της νύχτας, το άνοιγμα της κεντρικής οθόνης για να δείτε την ώρα δε θα συνοδεύεται από την εμφάνιση πολλών ειδοποιήσεων οι οποίες θα κρύβονται μέχρι το πρωί.

Screenshot_9.jpg.91a77e09e7e324e744a0ff990d374d8f.jpg
Screenshot_13.jpg.a915cfedf818a1b7b720df6500090402.jpg

Ακόμα στο iOS 12 οι ειδοποιήσεις θα ομαδοποιούνται ανά εφαρμογή όπως στο Android, ενώ ο χρήστης θα λαμβάνει κάθε εβδομάδα μια αναφορά για τη χρήση της συσκευής του όπως το πόσο χρόνο τη χρησιμοποίησε,  ποια εφαρμογή στέλνει τις περισσότερες ειδοποιήσεις. Θα μπορεί ακόμα να ορίσει όριο στη χρήση μιας εφαρμογής λαμβάνοντας σχετικό μήνυμα όταν αυτό συμπληρωθεί.

Memoji: Ότι δεν πέτυχε η Samsung με τα AR Emoji, θέλει να πετύχει η Apple με τα Memoji τα οποία χρησιμοποιούν το πολύ καλύτερο σύστημα αναγνώρισης κινήσεων προσώπου, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εικονικού χαρακτήρα που θα μπορεί να πραγματοποιήσει διασκεδαστικά μικρά animation τα οποία ο χρήστης θα μπορεί να διαμοιράσει μέσω του iMessage. Στις κινήσεις που μπορεί πλέον να αναγνωρίσει η εμπρόσθια κάμερα του iPhone X συμπεριλαμβάνεται και η κίνηση της γλώσσας.

Screenshot_10.jpg.310baacb554152166d0caf0890ac0f43.jpg

Ακόμα βελτιώσεις υπάρχουν στην εφαρμογή των News, Μετοχών, Voice Memo, ενώ το Facetime αποκτά δυνατότητα ομαδικών βιντεοκλήσεων στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν έως και 32 κάτοχοι iOS συσκευών. 

Με τη beta έκδοση να είναι διαθέσιμη από σήμερα, το iOS 12 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο για όλες τις συσκευές που ήδη υποστηρίζει το iOS 11, δηλαδή από το iPhone 5s και άνω κάτι σίγουρα αξιοσημείωτο αφού περιλαμβάνονται συσκευές που κυκλοφόρησαν το 2013.

  • Like 2