Η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα ομαδική αγωγή, σύμφωνα με την οποία εξακολουθεί, κατά παράβαση του νόμου περί παραβίασης της ιδιωτικής ζωής στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, να παρακολουθεί και να καταγράφει τη δραστηριότητα των χρηστών που χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές της, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και παρά τις διαβεβαιώσεις για την προστασία του απορρήτου τους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η αγωγή κατατέθηκε από τον Elliot Libman, έναν Νεοϋορκέζο, ο οποίος κατηγορεί την Apple για «εντελώς ψευδείς» διαβεβαιώσεις ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δεδομένων που μοιράζονται όταν χρησιμοποιούν τις ιδιόκτητες εφαρμογές της Apple στο iPhone.

Πιο συγκεκριμένα, στα έγγραφα για την ομαδική αγωγή που υποβλήθηκαν υποστηρίζεται ότι οι επιλογές που προσφέρει η Apple για την απενεργοποίηση της κοινής χρήσης αναλυτικών στοιχείων από τη συσκευή iPhone και η δυνατότητα απενεργοποίησης της ρύθμισης «Επιτρέπεται σε εφαρμογές να ζητούν άδεια για ανίχνευση» δεν εμποδίζουν την Apple από το να εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την περιήγηση και τη δραστηριότητα των χρηστών για σκοπούς δημιουργίας εσόδων.

Στα έγγραφα που υποβλήθηκαν διαβάζουμε: «Η Apple καταγράφει, παρακολουθεί, συλλέγει και δημιουργεί έσοδα από δεδομένα αναλυτικών στοιχείων -συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών δραστηριότητας και του ιστορικού περιήγησης- ανεξάρτητα από τις προστασίες ή τις «ρυθμίσεις απορρήτου» που αναλαμβάνουν οι καταναλωτές για την προστασία του απορρήτου τους. Ακόμη και όταν οι καταναλωτές ακολουθούν τις οδηγίες της Apple και απενεργοποιούν το «Επιτρέπεται σε εφαρμογές να ζητούν άδεια για ανίχνευση» ή/και το «Κοινοποίηση δεδομένων Ανάλυσης» (iPhone και iWatch) στα στοιχεία ελέγχου απορρήτου τους, η Apple εξακολουθεί να καταγράφει τη χρήση εφαρμογών των καταναλωτών, τις επικοινωνίες περιήγησης σε εφαρμογές και τα προσωπικά στοιχεία στις ιδιόκτητες εφαρμογές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των App Store, Apple Music, Apple TV, Books και Stocks».

Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο Elliot Libman στην καταγγελία του παραθέτει μια πρόσφατη έκθεση της ιστοσελίδας Gizmodo που καλύπτει το έργο ερευνητών ασφάλειας στην εταιρεία λογισμικού Mysk. Στις αρχές του μήνα, οι ερευνητές Tommy Mysk και Talal Haj Bakry ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία ότι οι ρυθμίσεις ελέγχου analytics και anti-tracking της Apple δεν έχουν κάποια προφανή επίδραση στη συλλογή δεδομένων από τις ιδιόκτητες εφαρμογές της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφαρμογή App Store συγκέντρωνε διαρκώς έναν πλούτο δεδομένων χρήσης σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των «πατημάτων» (taps) του χρήστη, των εφαρμογών που αναζητήθηκαν, των διαφημίσεων που προβλήθηκαν και του χρόνου που ο χρήστης κοιτάζει κάποια εφαρμογή. Μαζί με τα παραπάνω, η Apple ενδέχεται επίσης να μπορεί να συγκεντρώσει λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις μεθόδους λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, αριθμούς ταυτότητας, μοντέλο συσκευής, ανάλυση οθόνης, εγκατεστημένες γλώσσες πληκτρολογίου και τύπο σύνδεσης στο Internet.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, οι ερευνητές της εταιρείας Mysk είπαν ότι η εφαρμογή Stocks έστελνε στην Apple μία λίστα με τις μετοχές που παρακολουθούσε ο χρήστης, με τις μετοχές που προβλήθηκαν ή αναζητήθηκαν (συμπεριλαμβανομένων και χρονικών επισημάνσεων) καθώς και ένα αρχείο με τα ειδησεογραφικά άρθρα που προβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής. Οι παραπάνω πληροφορίες επίσης αποστέλλονταν σε μια διεύθυνση στο Internet μέσω μίας μετάδοσης που ήταν ξέχωρη από την επικοινωνία iCloud, η οποία είναι απαραίτητη για τον συγχρονισμό των δεδομένων χρήστη μεταξύ των συσκευών του.

«Το να ζητήσεις να εξαιρεθείς ή να απενεργοποιηθούν οι επιλογές εξατομίκευσης δεν μείωσε τον όγκο των λεπτομερών αναλυτικών στοιχείων που έστελνε η εφαρμογή» δήλωσε ο Tommy Mysk στην ιστοσελίδα Gizmodo. «Απενεργοποίησα όλες τις πιθανές επιλογές, δηλαδή τις εξατομικευμένες διαφημίσεις, τις εξατομικευμένες προτάσεις καθώς και τη κοινοποίηση δεδομένων ανάλυσης».

Τα παραπάνω ευρήματα προέκυψαν από τη χρήση ενός «σπασμένου» (jailbroken) iPhone που διέθετε το λειτουργικό σύστημα iOS 14.6. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε παρόμοια δραστηριότητα και σε ένα iPhone με iOS 16 που δεν ήταν jailbroken, εντούτοις τα δεδομένα ήταν κρυπτογραφημένα και επομένως δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί τι ακριβώς περιείχαν. Σε κάθε περίπτωση, ο παραπάνω περιορισμός δεν εμπόδισε τον Elliot Libman και άλλους να υποβάλλουν αγωγή.

«Μέσω της ευρείας και παράνομης παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, η Apple γνωρίζει ακόμη και τις πιο οικείες και δυνητικά άβολες πτυχές χρήσης των εφαρμογών από τον χρήστη- ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης αποδέχεται την απατηλή προσφορά της Apple ότι διατηρούνται ιδιωτικές τέτοιες δραστηριότητες», διαβάζουμε στα έγγραφα που κατατέθηκαν. Επί του παρόντος, η Apple δεν έχει απαντήσει επίσημα στους ισχυρισμούς. 

  • Like 5
  • Sad 2