Βάσει πηγών του Bloomberg, φαίνεται πως ο οκταπύρηνος Apple Silicon M1 ήταν η αρχή για την εταιρεία, η οποία θέλει να κατασκευάσει ισχυρούς επεξεργαστές για τα κορυφαία της συστήματα.

Η Apple μπορεί να έκανε την αρχή με τον M1 στα φετινά MacBook και Mac Mini, όμως δε θα σταματήσει εκεί. Όπως αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται πηγές κοντά στο αντικείμενο, η Apple θα προχωρήσει στην κατασκευή chipsets με έως και 32 πυρήνες.

Σύμφωνα με τις πηγές, η εταιρεία δοκιμάζει chipsets για τα high-end desktops της ενώ επιπλέον, γίνεται λόγος για ένα «μισού μεγέθους» Mac Pro. Το ισχυρότερο εκ των συστημάτων της θα ενσωματώνει ένα chipset 32 πυρήνων υψηλών επιδόσεων, με πιθανότατα συνολικά καλύτερη απόδοση σε πολλαπλά σημεία έναντι του Intel Xeon -28 πυρήνων- που ενσωματώνεται τώρα στο Mac Pro. Συγκριτικά, το κορυφαίο iMac Pro διαθέτει 18 πυρήνες.

Όπως αναφέρεται στις πληροφορίες του Bloomberg, τα desktops με τους νέους επεξεργαστές αναμένονται εντός του 2021 όμως το Mac Pro συγκεκριμένα, αναμένεται εντός του 2022.

Σε μεσαίας τάξεως συστήματα, η εταιρεία επίσης αναμένεται να κάνει σημαντικές βελτιώσεις. Τα πιο δυνατά μηχανήματα των σειρών MacBook Pro και iMac λέγεται πως θα φέρουν επεξεργαστές 16 πυρήνων υψηλών επιδόσεων και 4 συμβατικούς πυρήνες για ελαφρύτερη χρήση. Υπάρχει η πιθανότητα η Apple να προτιμήσει chipsets 8 ή 12 πυρήνων, κάτι που εξαρτάται από τις δυνατότητες που θα έχει όσον αφορά στη γραμμή παραγωγής, και αυτά τα chipsets αναμένεται να κάνουν ντεμπούτο την ερχόμενη άνοιξη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα όλα τα παραπάνω να αλλάξουν, είτε από άποψη χαρακτηριστικών είτε από ημερομηνία κυκλοφορίας, καθώς ουκ ολίγες φορές κάτι που έχει σχεδιαστεί άψογα μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα που εντοπίζονται μόνο εφόσον έχει μπει στην παραγωγή και υλοποιείται. Όπως και να έχει όμως, η πρόθεση της Apple είναι ξεκάθαρη και η εταιρεία σκοπεύει όχι μόνο να προσφέρει ανώτερες επιδόσεις στην πλήρη γκάμα υπολογιστών της, αλλά και να αφαιρέσει σταδιακά την Intel από την εξίσωση. 

Πέρα από τα παραπάνω, βελτιώσεις και στο κομμάτι των γραφικών φαίνεται να είναι στα «χαρτιά». Αναφέρεται πως ήδη διεξάγονται δοκιμές με ανεξάρτητες GPUs 16 και 32 πυρήνων για τα iMac και τα ισχυρότερα MacBook Pro, ενώ τα κορυφαία desktops θα έχουν GPUs 64 ή 128 πυρήνων που είναι «αρκετές φορές ταχύτερα» από τις τρέχουσες υλοποιήσεις της AMD σε συστήματα με Intel. Δεν θα εμφανιστούν, όμως, αυτές οι GPU έως τουλάχιστον τα τέλη του 2021 ή ακόμη και τις αρχές του 2022.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι από τα παραπάνω ισχύει αλλά και πώς υλοποιείται, καθώς η πρώτη προσπάθεια με τους Apple M1 αποδείχτηκε αρκετά επιτυχημένη και θα είναι απίθανο οι ανταγωνιστές να μην «απαντήσουν». Η Intel κατέχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς όμως αυτό διαρκώς συρρικνώνεται, με την AMD να κερδίζει έδαφος - αν και η Apple πάψει να εξαρτάται από την Intel για τα σταθερούς και φορητές υπολογιστές, τα πράγματα ίσως γίνουν δυσκολότερα για την Intel.

Το Bloomberg ζήτησε από την εταιρεία να τοποθετηθεί επί του θέματος, όμως εκπρόσωπός της αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όπως συνηθίζεται για φήμες είτε ισχύουν είτε όχι.

  • Like 1
  • Thanks 2