Στην κατάθεσή του αναφορικά με την ασφάλεια που εγγυάται το App Store, το στέλεχος της Apple προσέγγισε με ενδιαφέρον τρόπο το ζήτημα.

Η δικαστική διαμάχη Apple εναντίον Epic συνεχίζεται, και ήρθε η σειρά του Craig Federighi (Senior Vice President of Software Engineering για iOS/MacOS στην Apple) να καταθέτει ενώπιον του δικαστηρίου.

Ανέλαβε να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, πώς η εταιρεία μπορεί και επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές τρίτων ακόμη στα Mac ενώ στο iOS κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Τονίζοντας πως η Apple κάνει το παν για να προστατεύσει τους χρήστες της στο iOS, έφερε «απέναντι» τα δύο λειτουργικά συστήματα, αναφέροντας πως:

Αναφορά σε κείμενο

Σήμερα, το malware σε macOS βρίσκεται σε επίπεδο που δε θεωρούμε αποδεκτό.

Έπειτα, πρόσθεσε πως η δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών μέσω του internet σε ένα περιβάλλον desktop είναι κάτι που συχνά χρησιμοποιείται κακοβούλως από ορισμένους, κάτι από το οποίο δεν υποφέρει το περιβάλλον του iOS, το οποίο «έχει θέσει ψηλά τον πήχη προστασίας χρηστών», όμως σε τέτοιο επίπεδο που δυστυχώς «το macOS δεν μπορεί να φτάσει σήμερα» και τέλος, «αν η ίδια κατάσταση υπάρξει σε iOS, οι χρήστες μας θα βρίσκονται σε πολύ δυσάρεστη θέση».

Παρομοιάζοντας την κατάσταση του macOS με ένα αυτοκίνητο, δήλωσε πως «[όπως και με ένα αυτοκίνητο] μπορείς να το βγάλεις εκτός δρόμου αν το θελήσεις και να οδηγήσεις οπουδήποτε θελήσεις». Όταν ρωτήθηκε αν το macOS είναι ασφαλές, απάντησε πως είναι, όταν ο χρήστης το λειτουργεί με τον σωστό τρόπο, καθώς υπάρχει ένα «συγκεκριμένο επίπεδο ευθύνης» από πλευράς χρήστη.

Εστιάζοντας ξανά στο iOS και τα iPhone, εξήγησε πως μιας και πρόκειται για συσκευές που κάποιος έχει μαζί του διαρκώς και περιλαμβάνει ευαίσθητα δεδομένα (όπως φωτογραφίες, επαφές, δεδομένα τοποθεσίας κλπ) είναι εύκολο να γίνουν στόχοι.

Με το iOS, πρόσθεσε, κατάφεραν να «δημιουργήσουν κάτι το οποίο παιδιά -ή ακόμη και βρέφη- μπορούν να χρησιμοποιήσουν με απόλυτη ασφάλεια» καθώς είναι ένα εντελώς «διαφορετικό προϊόν» συγκριτικά με το macOS.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο ήταν η αναφορά στα μεγέθη των δύο λειτουργικών: ο Federighi δήλωσε πως το iOS βρίσκεται σε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές, ενώ το macOS έχει περίπου το ένα δέκατο της εγκατεστημένης βάσης. 

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να καταθέσει ο Tim Cook, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα συζητήσει παρόμοιας φύσης θέματα και πώς θα τα προσεγγίσει συγκριτικά με τον Federighi.