Η εταιρία θα ανακατευθύνει την υπηρεσία Safe Browsing της Google μέσω των δικών της διακομιστών

Η λειτουργία προειδοποίησης για επισφαλείς ιστότοπους (Fraudulent Website Warning) της Apple στηριζόταν εδώ και καιρό στη βάση δεδομένων ασφαλούς περιήγησης της Google (Safe Browsing) προκειμένου να προστατεύει τους χρήστες του Safari από προσπάθειες υφαρπαγής των στοιχείων τους μέσω phishing, όμως αρχής γενομένης από το iOS 14.5, η Apple θα παρέχει την υπηρεσία αυτή προωθημένη μέσα από δικούς της διακομιστές, προκειμένου να περιορίσει την ποσότητα των δεδομένων που θα μπορεί να αντλεί η Google από εσάς. Περιγράφοντας την υπηρεσία, το MacRumors εξηγεί πως η βάση δεδομένων παρέχει στο Safari έναν κατάλογο ιστοσελίδων ύποπτων για υφαρπαγή στοιχείων και εγκατάσταση επιζήμιου λογισμικού. Κάθε φορά που επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα, το Safari διασταυρώνει την ηλεκτρονική διεύθυνση με τον κατάλογο που παρέχει η Google. Σε περίπτωση που εντοπίσει ταύτιση, σας προειδοποιεί πως ετοιμάζεστε να εκθέσετε τον υπολογιστή σας σε κίνδυνο.

Όπως συμβαίνει με το Chrome και το Firefox, το Safari χρησιμοποιεί το Safe Browsing Update API της Google, το οποίο κρυπτογραφεί το πλήρες URL χρησιμοποιώντας ένα πρόθεμα 32-bit. Με τον τρόπο αυτό, η Google ποτέ δεν ξέρει ποια ακριβώς ιστοσελίδα επιχειρήσατε να επισκεφτείτε. Όμως, διατηρεί τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών, όπως η IP διεύθυνσή σας. Προωθώντας την υπηρεσία μέσω των δικών της διακομιστών, η Apple μπορεί "να περιορίσει τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών".

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς αναβαθμίσεων με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικότητας που θα συνοδεύουν το iOS 14.5. Μια επίσης σημαντική λειτουργία είναι η δυνατότητα ελέγχου των πληροφοριών που ζητούν οι εφαρμογές κατά την εγκατάστασή τους, καθώς πλέον θα απαιτείται η συγκατάθεσή σας προκειμένου να παρακολουθούν τις περιηγήσεις σας σε άλλες εφαρμογές και ιστοσελίδες. Εταιρίες όπως η Facebook έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά απέναντι σε αυτή την αλλαγή, φτάνοντας στο σημείο να ετοιμάσουν δικές τους ειδοποιήσεις συγκατάθεσης, πριν καταστεί ευρέως διαθέσιμη η νέα αναβάθμιση του λογισμικού της Apple.

  • Like 7