Πόσο κοστίζει μία… «συγγνώμη»; Στην περίπτωση της Apple από ότι φαίνεται τουλάχιστον $4,5 δισεκατομμύρια.

Αυτό είναι άλλωστε και το ποσό που η Qualcomm αποκάλυψε ότι στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρονιάς θα λάβει χάρη στον συμβιβαστικό διακανονισμό που κατέληξαν οι δύο εταιρείες, μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν για να βάλουν ένα τέλος στις δικαστικές τους διαμάχες σε παγκόσμιο επίπεδο (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα κ.ά).

Οι δύο εταιρείες έφτασαν σε μία αναπάντεχη συμφωνία, αφότου η Apple κατέληξε στο συμπέρασμα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι η Intel δεν θα είχε έτοιμο στην ώρα του το 5G modem που ετοίμαζε για την μεθεπόμενη γενιά του iPhone (2020). Έτσι, η Apple αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με ένα ποσό μεταξύ $4,5 δις και $4,7 δις για να καλύψει τις απαιτήσεις της Qualcomm. Στο παραπάνω ποσό μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνονται χρήματα για δικαιώματα χρήσης τεχνολογιών και chips της Qualcomm σε νέες συσκευές της Apple μάλιστα.

Τα δισεκατομμύρια πάντως της Apple «εξαγόρασαν» μία εξαετή συμφωνία αμοιβαίας αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών με την Qualcomm, με δυνατότητα επέκτασης της για δύο έτη, αν το επιθυμεί η εταιρεία. Πρόκειται για μία κρίσιμης σημασίας συμφωνία, αφού και μετά την απόσυρση της Intel από την αγορά 5G modem chips, η Qualcomm φαίνεται να αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή που μπορεί να βασιστεί η Apple, εκτός και αν αποφασίσει βεβαίως μελλοντικά να σχεδιάσει τα δικά της. «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που καταλήξαμε σε πολυετείς συμφωνίες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε ως πελάτες μας» δήλωσε ο CEO της Qualcomm, Steve Mollenkopf.

Αν αναρωτιέστε πάντως τι είναι πραγματικά $4,5 δισεκατομμύρια για την Apple, θα σας λέγαμε... ψίχουλα. Σύμφωνα με το CNBC, η Apple έχει σχεδόν 50 φορές αυτό το ποσό –δηλαδή περίπου $225,4 δισεκατομμύρια- σε μετρητά (cash on hand) και δεν αναφερόμαστε σε άλλα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.

The Verge

  • Like 1
  • Confused 4