Η εταιρία βρισκόταν αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή, με κεντρικό άξονα ορισμένα επίμαχα σχόλια του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Τιμ Κουκ

Η Apple συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 490 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να διευθετηθεί εξωδικαστικά ομαδική αγωγή με την οποία εγκαλούταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τιμ Κουκ, ότι είχε εξαπατήσει τους μετόχους, αποκρύπτοντας στοιχεία τα οποία μαρτυρούσαν την πτώση της ζήτησης για τα iPhone στην Κίνα.

Το προκαταρκτικό κείμενο της συμφωνίας κατατέθηκε την Παρασκευή στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια και θα χρειαστεί να επικυρωθεί από τη δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση, την Ιβόν Γκονζάλεζ Ρότζερς.

Η όλη υπόθεση έχει τις ρίζες της στην αιφνιδιαστική δήλωση στην οποία προχώρησε η Apple στις 2 Ιανουαρίου του 2019, οπότε ο τεχνολογικός κολοσσός ενημέρωνε πως θα προχωρούσε στη δραστική μείωση των προβλέψεών του για τα έσοδα εκείνου του τριμήνου, κατά έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αρνητική εκείνη εξέλιξη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου του 2018, ο Κουκ είχε δηλώσει προς τους επενδυτές, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ότι παρότι οι πωλήσεις της Apple δέχονταν πιέσεις σε αγορές όπως εκείνες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, χώρες όπου τα εθνικά νομίσματα κατέγραφαν πτωτική πορεία, "Δεν θα κατέτασσα την Κίνα σε αυτή την κατηγορία".

Λίγες ημέρες αργότερα, η Apple ζητούσε από τους προμηθευτές της να περιορίσουν την παραγωγή.

Ήταν η πρώτη φορά, μετά την κυκλοφορία του iPhone το 2007, που η Apple προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση. Η μετοχή της Apple κατέγραψε πτώση της τάξης του 10% την αμέσως επόμενη ημέρα, εξανεμίζοντας 74 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αποτίμηση.

Τόσο η Apple όσο και οι δικηγόροι της δεν έχουν προβεί ακόμη και κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη αυτή.

Η εταιρία, με έδρα το Κουπερτίνο στην Καλιφόρνια, αρνήθηκε κάθε ευθύνη, όμως επέλεξε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγει το κόστος αλλά και την αναστάτωση που θα προέκυπτε από την εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Ο Σον Γουίλιαμς, συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο Robbins Geller Rudman & Dowd, που ανέλαβε την εκπροσώπηση των μετόχων, χαρακτήρισε το συμβιβασμό "εξαιρετικό αποτέλεσμα" για τους ενάγοντες.

Ο συμβιβασμός καλύπτει επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στην Apple κατά το διάστημα των δύο μηνών που μεσολάβησε από τα σχόλια του Κουκ μέχρι την ανακοίνωση των μειωμένων προβλέψεων.

Η Apple ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, με το ποσό του εξωδικαστικού συμβιβασμού να αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από δύο ημέρες κερδών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ρότζερς είχε απορρίψει αίτημα της Apple να τερματιστεί η διαδικασία. Η δικαστής είχε κρίνει τότε πως ήταν πιθανό ο Κουκ να αναφερόταν στις προοπτικές των πωλήσεων της εταιρίας και όχι στις συναλλαγματικές μεταβολές, ενώ έκρινε ότι η Apple γνώριζε για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που θα οδηγούσε σε μείωση της ζήτησης.

Η τιμή της μετοχής της Apple έχει υπερτετραπλασιαστεί, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εταιρία να καταγράφει χρηματιστηριακή αποτίμηση της τάξης των 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.